Firma Keviep-ului, scutită de impozit

4Comentarii
ORADEA – Aleşii au votat această iniţiativă a Primăriei de mai multe ori, până a ieşit cum dorea executivul. Maghiarii de la Keviep par a fi răsfăţaţii Primăriei. Mai nou, Eco – Bihor, punct de lucru al Keviep kft, firmă responsabilă de noua haldă de gunoi a Oradiei, a fost scutită de plata impozitului pe 70 de hectare de teren, printr-un vot dublu în cadrul Consiliului Local.

Contractul pentru o haldă ecologică de gunoi a fost semnat între reprezentanţii Primăriei şi Keviep în decembrie 2003. În cuprinsul acestuia, firma primea cu titlu gratuit peste 71 de hectare, teren necesar pentru construirea mai multor alvelole în care să fie depozitat gunoiul.

Modificări ulterioare ale legislaţiei au adus firma în situaţia de a plăti impozit pe teren, fapt ce, în mod evident, nemulţumeşte conducerea societăţii comerciale pentru că asta va însemna scăderea a profitului.

Sub motivul unei prevederi contractuale care spune că orice modificare a cadrului financiar se va reflecta în preţul de depozitare pe haldă, respectiv va afecta direct contribuabilul, executivul a cerut aleşilor să voteze o mică scamatorie financiară: Keviep-ul să plătească impozit doar pe suprafaţa folosită, în acest moment 2,6 hectare.

Restul de teren până la peste 71 de hectare, va fi dat firmei pe măsură ce va fi nevoie de el urmând ca aceasta să plătească impozit pe doar acest teren.

Acesată scutire cu dedicaţie nu a fost pe placul majorităţii executivului, în aşa măsură încât proiectul nici nu a întrunit, în prima fază, destule voturi pentru necesara majoritate.

Nici chiar oamenii puterii nu s-au arătat încântaţi de inişiativă. „De ce este necesar să dăm acest teren gratuit când tot ce face această firmă e să încaseze bani? E o activitate comercială care at trebui se desfăşoare în condiţiile legii”, crede Mircea Matei. „Dacă firma produce profit, să plătească. Aşa, mâine pot şi eu cere scutire de impozit pentru că găsesc ceva de interes public în activitatea firmei mele”, comentează un alt pedist, Nicolae Rusu.

Explicaţia şefului peste Direcţia Economică, Emilian Sala nu a convins destui aleşi: „Modificarea legislativă care impune plata de impozit pe teren a venit după ce noi am negociat contractul. Dacă îi obligăm la impozit pe 71 de hectare, ei vor creşte preţul de depozitare pe haldă”.

 

Din două încercări

Odată proiectul respins cu doar 16 voturi pentru, şeful executului i-a avertizat pe consilieri că sunt pasibili de a renegocia ei contractul haldei. „Ceea ce aţi votat azi înseamnă creşterea tarifului”, a declarat şi Emilian Sala. Moment de năuceală: executivul refuză să accepte un vot negativ, consilierii puterii propun reluarea votului în vreme ce cei ai opoziţiei privesc pasivi.

O pauză s-a impus de la sine. După 10 minute de pauză şi 2 explicaţii suplimentare oferite de şeful economiştilor, proiectul a fost revotat trecând de data asta.

Cristina Ghilea4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor