Firme dizolvate

Deva – Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Hunedoara a înaintat în instanţă peste 5000 de acţiuni pentru dizolvarea firmelor care nu şi-au depus în temeiul legal bilanţul contabil. În vizor au fost firmele care nu şi-au îndeplinit această obligaţie pentru anii 2003 şi 2004.

Dintre agenţii economici care au fost acţionaţi în instanţă de către ORC Hunedoara, pentru un număr de 592 există deja sentinţe certe de dizolvare. Informaţii despre situaţia firmelor se pot obţine de pe Internet, unde există o bază publică ce este gratuită şi care include datele de identificare ale agentului economic. Dacă se doreşte aflarea mai multor detalii trebuie să se achite o anumită taxă.

„S-au început procedurile dizolvării şi pentru firmele hunedorene care nu şi-au depus bilanţul pe anul 2005”.
Viorica Vălean, directorul ORC Hunedoara

Din acest an, orice act emis de către Oficiul Registrului Comerţului este scanat şi inclus într-o bază de date electronică. Proiectul prevede introducerea în această bază a tuturor actelor din dosarele firmelor.

„Până acum, 26.000 de documente au fost scanate. Totul se va afla, la final, pe suport electronic, dosarele scanate fiind puse în cutii sigilate, cu un număr de arhivare şi vor fi trimise într-un depozit naţional. Arhiva electronică va avea două componente: una cu informaţii gratuite şi una contra cost”, precizează directorul ORC, Viorica Vălean.

Modificări legislative

Legea 441/2006 ce modifică Legea 31/1990 aduce schimbări importante în mediul de afaceri. Prima se referă la faptul că din acest an, membrii Consiliului de Administraţie şi directorii societăţilor comerciale nu mai pot avea calitatea de angajat în cadrul firmei. În această situaţie se află multe persoane. Probabil va intra în competenţa Inspectoratului Teritorial de Muncă verificarea respectării acestei prevederi.

O a doua modificare importantă prevede obligaţia firmelor ca de la 1 ianuarie 2007 să depună bilanţul contabil doar la ORC. Aici se aşteaptă unele norme de aplicare pentru a se vedea dacă legea se referă la bilanţul pe anul 2007 sau şi la cel de pe 2006. A treia noutate este legată de necesitatea actualizării actului constitutiv de fiecare dată când se face o modificare a statutului prin decizia asociaţilor, iar acest lucru va înseamna cheltuieli mai mari pentru firme.

Clara Pâs0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !