Firmele, controlate

Ministerul Finatelor a ordonat controale în domeniile cu risc mare în ceea ce priveste evaziunea fiscala. Benzinariile, firmele de constructii, exploatarile forestiere, dar si fundatiile, vor fi controlate de inspectorii de la Control Fiscal.

Directorul executiv adjunct de la Control Fiscal, Emil Guias, spune ca scopul este acela de a descuraja evaziunea fiscala. „Am trimis deja aviz de inspectii la benzinarii. Firmele de constructii  sunt cotate cu risc mare de evaziune, fiindca nu o data una este trecut în devizul de lucrari, si alta este în realitate. Apoi, în constructii este în floare munca la negru”, spune directorul Guias.

Fundatii cu schepsis

Emil Guias spune ca firmele controlate sunt selectate în functie de cifra de afaceri si reprezentativitate. Emil Guias spune ca, de cele mai multe ori, controalele încep cu o amenda, deoarece agentii economici nu au pusa în ordine contabilitatea de gestiune.

Un alt domeniu considerat cu risc mare de evaziune sunt fundatiile. „Sunt fundatii care fac tot felul de importuri si cer foarte des restituiri de TVA. Unele realizeaza si venituri care depasesc plafonul pâna la care sunt scutite de impozite. Sunt apoi fundatii caritabile, care au importat jacuzzi, de exemplu, si care ne-au cerut restituiri de TVA. Evident ca în asemenea situatii nu restitui TVA”, ne-a declarat directorul Guias.

Bursasiu Veronica