Fiscalitate dublată de unde nu te-aştepţi!

Fiscalitate dublată de unde nu te-aştepţi!
Firmele ce nu vor angaja persoane cu dizabilităţi vor plăti salarii întregi sub formă de taxă către Stat!

Ministerul Muncii a modificat, prin OG 60, legislaţia privind angajarea obligatorie a persoanelor cu dizabilităţi. Astfel, firmele cu mai mult de 50 de angajaţi sunt obligate să angajeze persoane cu handicap în procent de minimum 4% din totalul angajaţilor. Altfel, plătesc către stat câte un salariu minim brut pe economie pentru fiecare angajat cu dizabilităţi pe care nu l-au angajat, în condiţiile legii. Până la schimbarea legii, firmele ajunse în această situaţie trebuiau să plătească doar 50% din salariul minim brut sau aveau posibilitatea să deruleze contracte cu unităţile protejate, ce au 30% angajaţi persoane cu dizabilităţi. Astfel, este vorba despre o dublare a fiscalităţii pe acest profil! Ministerul Muncii spune că, prin noile modificări firmele vor fi motivate să angajeze mai multe persoane cu handicap, în condiţiile în care Guvernul susţine că mult prea puţine astfel de persoane lucrează în unităţile protejate de lege, raportat la numărul total al acestor persoane – de ordinul a doar câteva mii, în toată ţara. Mai mult, banii percepuţi în plus de la firme vor fi redirecţionaţi spre prestaţiile sociale ale Statului către persoanele cu dizabilităţi. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale acuză Guvernul că, prin OG 60, a tăiat facilităţile de care beneficiau unităţile protejate autorizate, ca să nu intre în directă concurenţă cu mediul de pe piaţă. O concurenţă căreia nu-i pot face faţă în niciun caz, din cauza unei productivităţi scăzute. În schimb, Guvernul arată că aceste unităţi protejate angajează doar între una şi trei persoane cu handicap, care lucrează cu normă parţială, iar aceste societăţi fac în mare măsură doar operaţiuni de intermediere! În plus, Ministerul transmite că persoanele cu dizabilităţi nu îşi vor pierde locurile de muncă, de vreme ce aceste angajări sunt subvenţionate de stat.

În schimb, deputatul de Opoziţie Florica Cherecheş condamnă măsura Guvernului, pe care îl acuză că încurajează încă o dată nemunca şi îi defavorizează pe românii cu dizabilităţi ce vor să muncească, nu să primească prestaţii sociale.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor