Fiscalitate modificată din 2007

2Comentarii
ORADEA – Anul fiscal 2007 aduce veşti bune pentru proprietarii de clădiri a căror valoare nu a fost actualizată, dar foarte proaste pentru posesorii de automobile. Din cauza modificării Codului Fiscal, veniturile Oradiei vor scădea cu aproximativ 11 milioane RON.

Codul Fiscal scade impozitul pe această categorie de impozite de la 40% din valoarea contabilă la doar 12%, în schimb taxa pe autoturisme, microbuze şi autobuze, autospeciale şi camioane cu masa autorizată de până la 12 tone creşte în 2007 cu procente de peste 60%. De exemplu, pentru un autoturism de peste 3.000 cmc, taxa auto în 2006 este de 105 lei, iar în 2007 impozitul auto va fi de 1.920 lei, valoare neincluzând potenţiala majorare cu până la 20% care o poate aplica Legislativul local. Pentru mijloace de transport luate în leasing, pe întreaga durată a acestuia impozitul se datorează de către locatar, scrie într-un comunicat de presă semnat de Tănase Miculescu, director adjunct în cadrul Direcţiei Economice a Primăriei.

„Ne obligă Codul Fiscal la aceste modificări. Va trebui să le aplicăm, deşi nu mi se pare corect”, comentează primarul Petru Filip, referindu-se la impozitul pe clădirile a căror valoare nu a fost actualizată în analele finanţelor locale.

Impozit diferenţiat
Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice va fi diferit în cazul proprietarilor clădirilor utilizate ca locuinţă a căror suprafaţă construită depăşeşte 150 mp şi în cazul proprietarilor clădirilor cu o vechime mai mare de 30 ani şi la care au fost executate lucrări de reconstruire, consolidare, modernizare, modificare sau extindere. În cazul clădirilor la care au fost executate acest gen de lucrări, din punct de vedere fiscal anul terminării se actualizează, astfel că acesta se consideră ca fiind cel în care au fost terminate aceste ultime intervenţii.

Impozitul pe terenuri intravilane cu construcţii zona A poate avea valoarea maximă de 7.377 lei/ha, aceasta comparativ cu cea din 2006 fiind mai mică cu circa 13% pentru persoanele juridice şi mai mare cu circa 2% pentru persoanele fizice.

Scade intravilanul
Nivelul impozitului pe terenuri intravilane, orice altă categorie decât terenuri cu construcţii, va fi mai mic decât cel practicat în anul 2006, atât pentru persoanele fizice cât şi pentru cele juridice, cu o singură excepţie. Aceasta se referă la persoanele juridice care au terenuri intravilane înregistrate la registrul agricol la o altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri de construcţii. Impozitarea acestora se va realiza urmărindu-se îndeplinirea cumulativă a două condiţii: prevederea în statut ca obiect de activitate agricultura şi înregistrarea în evidenţa contabilă a veniturilor şi cheltuielilor din desfăşurarea obiectului de activitate „agricultura”.
Impozitul pe terenuri extravilane în 2007 pentru categoria de folosinţă arabil va creşte de la 34 lei/ha la 108 lei/ha.

Conform edilului-şef, intararea în vigoare a Codului Fiscal va diminua simţitor bugetul lui 2007, cu sume până spre 4 milioane RON, bani provenind din taxe şi impozite. Vistieria municipiului va mai pierde vreo 7 milioane RON, reprezentând taxele notariale care nu vor mai fi surse ale bugetului local.

Cristina Ghilea2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor