Fiscul bihorean explică plata defalcată a TVA

De Dan Birta
Reprezentanţii Fiscului bihorean, faţă în faţă cu contribuabilii
Reprezentanţii Fiscului bihorean, faţă în faţă cu contribuabilii
Cei care optează pentru plata defalcată a TVA de la 1 octombrie beneficiază de impozit redus cu 5% pe profit sau pe veniturile întreprinderilor.


Plata defalcată a TVA a fost explicată de reprezentanţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor contribuabililor bihoreni. La întâlnirea de ieri, de la sediul Fiscului bihorean, au participat circa 20 de angajatori.
Plata defalcată a TVA ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018, dar cine vrea poate să opteze pentru ea de la 1 octombrie acest an. Magdalena Berce, şef Birou Asistenţă Contribuabili, a explicat principiile de funcţionare a plăţii defalcate a TVA. „Orice persoană impozabilă, înregistrată în scopuri de TVA, începând cu 1 ianuarie 2018 este obligată să aplice acest mecanism. Asta înseamnă ca din încasările sale, TVA-ul să se realizeze într-un cont de TVA şi plata pe care o face către furnizorii săi, TVA-ul să-l direcționeze spre contul de TVA al acestora. Acest lucru presupune existenţa unui cont destinat doar TVA-ului”, a declarat Magdalena Berce.

Trezoreriile au deschis deja, pentru toţi plătitorii de TVA, cont de TVA. „Utilizarea acestui cont nu este obligatorie. Este la latitudinea contribuabilului, a operatorului economic, să utilizeze contul de TVA din Trezorerie sau un cont bancar ori mai multe conturi bancare”, a explicat reprezentantul Fiscului bihorean.

Perioadă opţională

Perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017 este o perioadă opţională de plată defalcată a TVA. Există un formular 086 prin care operatorii economici înregistraţi în scopuri de TVA pot notifica Fiscului că doresc să opteze pentru acest mecanism. Clienţii lor nu au obligaţia să opteze pentru plata defalcată a TVA. Doar de la 1 ianuarie, toţi plătitorii de TVA vor fi obligaţi să treacă la acest sistem.

În cadrul discuţiilor de la Finanţele bihorene au mai fost atinse subiectele încasărilor în numerar şi prin bonuri de masă, dar şi în câte zile trebuie alimentat contul de TVA.

De asemenea, au fost contribuabili interesaţi de ce se întâmplă cu banii din contul de TVA, dacă acest cont poate fi executat silit pentru contribuţiile restante.

Reprezentanţii Fiscului bihorean au mai precizat care sunt categoriile de contribuabili care beneficiază de reducere cu 5% a impozitului pe profit sau pe venit în cazul în care optează pentru plata TVA în cont defalcat de la 1 octombrie 2017. „Întreprinderile individuale, cabinetele de profesii libere, PFA-urile, fie prin opţiune, fie prin depăşirea plafonului, nu beneficiază de acea reducere de 5% asupra impozitului pe venit. Acest răspuns s-a primit de la ANAF. De asemenea, firmele plătitoare de impozit specific, chiar dacă optează pentru plata defalcată a TVA, nu beneficiază de reducerea cu 5% a impozitului”, a subliniat Magdalena Berce.

Cei care optează pentru acest mecanism şi care sunt îndreptăţiţi să beneficieze de reducerea impozitului pot opta pentru plata defalcată a TVA până la data de 21 decembrie 2017.

De asemenea, cei care înregistrează obligaţii restante la TVA la 30 septembrie 2017 şi îşi îndeplinesc toate obligaţiile privind debitele, precum şi dobânzile aferente până în 21 decembrie, pot solicita anularea penalităţilor de întârziere. Acest lucru este valabil şi pentru cei care au eşalonări la TVA.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !