„Fiscul caută acul marii evaziuni în carul cu bonuri fiscale”

De Călin Corpaş
Reactualizat la:
1Comentariu
Găvrilă Ghilea
Găvrilă Ghilea
Senatorul Ghilea ironizează ANAF, care a extins un formular de la 2 la 19 pagini, aducând ca argument „controlul indirect”.

Senatorul PNL Gavrilă Ghilea se arată nemulţumit de motivaţia găsită de ANAF pentru extinderea formularului 394 de la 2 la 19 pagini. Ordinul de ministru care extinde foarte mult formularul ar duce, susţine ANAF, la „regresia semnificativă a numărului de controale directe efectuate de către structurile ANAF” în favoarea „controlului indirect, realizat prin analiza informaţiilor colectate, având ca şi consecinţă o mai bună gestionare a resurselor umane la nivelul ANAF” dar şi „un mesaj de fermitate şi consecvenţă în combaterea evaziunii fiscale, cu impact inclusiv asupra imaginii instituţiei”. Ghilea vede aceste explicaţii ca fiind demne de Ziua Păcălelilor.

„Temenele şi plecăciuni”?

„A vorbi despre «fermitate şi consecvenţă» în lupta cu un fenomen care de 26 de ani macină economia naţională, trâmbiţând retragerea inspectorilor de pe teren în birourile Administraţiilor Judeţene ale Finanţelor Publice, unde vor scormoni în aşteptarea vârstei de pensionare după acul evaziunii în carul cu bonuri fiscale, ar fi ilar, dacă n-ar fi trist. Sau poate că ANAF se recunoaşte deja învinsă fără luptă în războiul pe care ar fi trebuit să-l declare marii evaziuni fiscale care guvernează peste 90% din piaţa de alcool din România, aducând statului un prejudiciu anual de peste 2 miliarde de euro? Ori face temenele şi plecăciuni în faţa regilor neîncoronaţi ai uriaşei evaziuni din agricultură, care a adus producătorii autohtoni la sapă de lemn? Ori închide ochii şi ridică neputincios – sau (dez)interesat?! – din umeri la traficul transfrontalier cu tutun sau produse petroliere, aşteptând până la calendele greceşti ca malaxorul Loteriei bonurilor fiscale să stârpească evaziunea fiscală doar prin răstignirea micilor comercianţi şi ţintuirea obloanelor buticurilor în cuie”, susţine Ghilea într-o declaraţie politică, survenită interprelării adresate şi răspunsului primit de la Ministerul Finanţelor.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor