Fiscul cu ochii pe comerţul online

De Dan Birta
1Comentariu
Fiscul cu ochii pe comerţul online
ANAF va lua mai multe măsuri pentru creşterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat.

ANAF intenţionează să ia mai multe măsuri pentru creşterea gradului de colectare a taxelor la bugetul de stat. Multe dintre aceste măsuri au ca scop şi reducerea evaziunii fiscale, alături de creşterea conformării voluntare. Una dintre aceste măsuri este înmulţirea controalelor care vizează comerţul online. „Avem în vedere câteva măsuri urgente pentru creşterea gradului de colectare şi îmbunătăţirea relaţiei dintre administraţie şi contribuabil, fie că vorbim despre persoane fizice sau juridice. Până pe 15 aprilie 2017, trebuie să ne concentrăm asupra acţiunilor de control în domeniul comerţului online, un domeniu sensibil în care evaziunea a ajuns la un nivel îngrijorător”, a declarat Bogdan Stan, preşedintele ANAF pentru Mediafax.

Măsuri

Pe lângă intensificarea controalelor care vizează comerţul pe site-uri şi paginile de web, ANAF va intensifica inspecţiile fiscale pentru identificarea contribuabililor care înregistrează în contabilitate facturi fictive.

Pe de altă parte, sumele blocate de ANAF în conturile cu restanţe nu vor mai depăşi datoria către ANAF. „Trebuie să flexibilizăm modalităţile de poprire a conturilor în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit. Este foarte important, în aceste cazuri, ca suma blocată să nu depăşească datoria către ANAF”, a precizat Bogdan Stan.

Informare

Contribuabilii vor fi informaţi mai mult pentru a completa la timp şi corect declaraţiile. Şeful ANAF crede că este necesară o mai mare deschidere către contribuabili şi a solicitat o consiliere mai eficientă a acestora pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale. Funcţionarii publici îi vor îndruma pe contribuabili în eşalonarea datoriilor, fiind anulate astfel penalităţile de întârziere.

Arie extinsa pentru persoanele juridice si se va aplica un plan de conformare prin Legea Preventiei:

De asemenea, Spatiul Privat Virtual va fi extins şi pentru persoanele juridice. Va fi aplicată Legea Prevenţiei, scopul acesteia fiind prevenirea aplicarii automate a sancţiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin întocmirea unui plan de conformare, astfel încât să fie acordat contribuabilului un termen în care va avea posibilitatea să corecteze neregulile constatate şi să se conformeze dispoziţiilor legale.

O măsură importantă este publicarea listelor cu firmele fantomă, aceasta fiind de altfel şi o cerinţă a Comisiei Europene.

În ceea ce priveşte rambursarea de TVA se vor îmbunătăţi analizele de risc, astfel încât să fie utilizată mai eficient capacitatea de inspecţie fiscală a ANAF.

Nu în ultimul rând, vor fi luate măsuri mai aspre la vămi pentru reducerea traficului ilicit de ţigarete. În acest scop s-a dispus reoperaţionalizarea echipelor mobile şi a scannerelor de frontieră.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor