Fiscul dă banii inapoi

Fiscul dă banii inapoi
ORADEA - Persoanele care au avut mai multe locuri de muncă, pentru care li s-au reţinut contribuţii pentru asigurările sociale şi asigurările sociale de sănătate peste plafonul a trei salarii medii brute pe economie, conform Legii 19/2000, primesc banii înapoi.

Potrivit OMEF 1.645/17.10.2007, Finanţele vor restitui şi garanţiile constituite pentru înlesnirile la plată acordate în baza prevederilor legale în materie, rămase neutilizate la sfârşitul anului 2003.

Cine primeşte banii?

„Contribuţiile individuale de asigurări sociale reţinute de la asiguraţi pot fi solicitate de persoanele fizice care au plătit în plus faţă de plafonul maxim admis (valoarea a trei salarii medii brute pe economie) contribuţia individuală de asigurări sociale conform Legii 19/2000”, a explicat Smaranda Scridon, directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor.

Solicitanţii pot fi persoane care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici, precum şi persoanele care îşi defăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive. Pot solicita aceşti bani şi şomerii, asociaţii unici, administratorii sau managerii care au încheiat contract de administrare sau management, membrii asociaţiilor familiale, precum şi persoanele autorizate care desfăşoară activităţi independente (experţi contabili, contabili autorizaţi, medici, notari, arhitecţi, brokeri, etc.

„Pentru a beneficia de aceşti bani, persoanele în cauză trebuie să depună o cerere pentru certificarea dreptului de restituire la Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, incluzând copii ale documentelor ce justifică solicitarea”, a specificat Smaranda Scridon.

În cazul sumelor plătite în plus drept contribuţii de asigurări sociale de sănătate, cererea se depune la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Garanţiile constituite pentru înlesnirile la plată, acordate în baza prevederilor legale în materie, rămase neutilizate la sfârşitul anului bugetar 2003 pot fi solicitate de persoanele juridice sau fizice asimilate angajatorilor.

Sumele solicitate se restituie integral de către către trezoreria statului în numerar sau în contul bancar indicat.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !