Fiscul luptă cu rău-platnicii

Fiscul luptă cu rău-platnicii
ORADEA – Fiscul bihorean continuă lupta pentru recuperarea arieratelor. „Faţă de programul orientativ de încasare pe primele două luni ale anului 2008 în sumă de 398.168 de mii de lei, veniturile încasate, în sumă de 371.573 de mii de lei reprezintă o realizare a programului de 93,32%”, ne-a informat Smaranda Scridon, directorul executiv al Finanţelor bihorene.

Obligaţiile declarative şi de plată ale contribuabililor trebuie să fie în corcondanţă cu cele declarate de contribuabili în vectorul fiscal. „Nedepunerea declaraţiei fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale prin estimarea bazei de impunere, dar nu înainte de împlinrea unui termen de 15 zile de la comunicării înştiinţării contribuabilullui despre faptul că a depăşit termenul de depunere a declaraţiei fiscale”, a subliniat Smaranda Scridon.

 

Sancţiuni

 

Pentru nerespectarea prevederilor privind depunerea în termenele stabilite de lege, precum şi neefectuarea plăţilor la timp se aplică sancţiuni şi se calculează majorări de întârziere. Sancţiunile constau în amenzi care pot ajunge până la 14.000 de lei, în cazul nedepunerii la termen a declaraţiilor recapitulative. Nivelul majorărilor de întârziere este de 0,1% pe zi. Pe de altă parte, contribuabilii pot fi declaraţi inactivi, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor fiscale la două termene consecutive. „Odată ce sunt declaraţi inactivi, documentele fiscale emise de aceştia nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal”, spune şefa Fiscului bihorean.

 

Executări silite

 

În cazul în care contribuabilul nu-şi îndeplineşte de bună voie obligaţiile fiscale, organul fiscal va proceda la acţiuni de executare silită pentru stingerea acestora. Excecutarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul se continuă măsurile de executarea silită sub forma propririi bancare, a sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile sau imobile proprietate a debitorului, precum şi a veniturilor acestuia când există pericolul ca acesta să se sustragă, să se ascundă sau să-şi risipească patrimoniul. „În 90% din cazuri, agenţii economici îşi plătesc datoriile după primirea somaţiilor, foarte puţini fiind cei la care executarea silită merge mai departe”, a specificat Scridon.  

 

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !