Fitch a îmbunătăţit ratingul Oradiei

Fitch a îmbunătăţit ratingul Oradiei
Agenţia internaţională Fitch Ratings a revizuit perspectiva municipiului Oradea de la negativă la stabilă.

Agenţia Fitch Ratings a revizuit perspectiva pentru Municipiul Oradea din negativă în stabilă, iar calificativele de rating acordate în luna mai 2010 pentru împrumuturile pe termen lung sunt de „BB+” (la valută) respectiv de „BBB-” (în moneda naţională). Cel mai slab rating pentru luna mai este „B”, acordat pentru împrumuturi pe termen scurt în valută.

„Ratingurile acordate Municipiului Oradea oglindesc potenţialul economic al oraşului prin amplasarea strategică în vecinătatea Ungariei şi îmbunătăţirea performanţelor financiare pe fondul creşterii gradului de îndatorare şi a serviciului datoriei publice. Orice scădere a rating-ului României se va reflecta şi în calificativul de rating al Municipiului Oradea”, transmite Biroul de Presă al municipalităţii.

Evaluarea de rating a Municipiului Oradea ar putea fi îmbunătăţită, dacă performanţa financiară şi datoria se menţin în perioadele următoare.

Încasări mărite din taxe

„Excedentul din exploatare s-a îmbunătăţit la 18% în 2009, după ce a scăzut de la 21% în 2007 la 10,6% în 2008. Acest aspect s-a datorat în principal creşterii încasărilor din impozite şi taxe, pe fondul reducerii nivelului cheltuielilor de exploatare, în special a cheltuielilor de personal şi a transferurilor”, mai informează Biroul de Presă.

Datoria publică a Oradiei s-a majorat cu aprox 60% în 2009, la 217 milioane lei. Municipalitatea vrea să mai contracteze anul acesta un nou împrumut de 10,4 milioane de euro (pentru introducerea utilităţilor în Parcul Industrial), în condiţiile în care are în curs de tragere un alt împrumut de 15 milioane de euro (pentru întreţinerea şoselelor). Aceste împrumuturi în euro ar putea creşte datoria publică la 300 milioane de lei în 2010.  În perioada 2010 – 2012, datoria publică a Municipiului Oradea are o repartizare uniformă din punctul de vedere al maturităţii care asigură încadrarea serviciului datoriei publice sub 20% din media veniturilor proprii.

C.H.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !