Floriile, istorie şi tradiţii

9Comentarii
ORADEA – „Bucură-te foarte, fiica Sionului, propovăduieşte, fiica Ierusalimului, iată, Împăratul tău vine la drept şi Însuşi Mântuitorul, blând şi călare pe asin şi pe mânz tânăr” (Zaharia 9:9). Praznicul intrării Mântuitorului în Ierusalim deschide ciclul sărbătorilor pascale.

Sfântul Proroc prevestea această întâmplare cu mai bine de patru sute de ani înainte de a avea loc. Vorbim despre sărbătoarea Floriilor sau Intrarea Mântuitorului în Ierusalim, moment pe care ortodocşii din întreaga lume-l prăznuiesc sambata.

Duminica Floriilor, sau duminica a 6-a din Postul Mare, ne aminteşte de intrarea triumfală a Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, momentul reprezentând partea „călătoriei” sale pe pământ care L-a condus spre moarte pe El şi spre viaţă pe noi. „Pentru noi, credincioşii este mare zi. Dumnezeul nostru se duce spre propria moarte pentru a o învinge, ca mai apoi să ne împărtăşească învierea”, ne reaminteşte părintele Florin Puşcaş, preot al bisericii Sfintei Treimi din Oradea. 

Istoria Floriilor

Floriile deschid pentru toţi credincioşii ciclul sărbătorilor pascale, care sunt finalizate cu Înalţarea lui Iisus (la 40 de zile de la Sărbătoarea Paştelui).

În tradiţia creştină, de Florii, oamenii merg la biserică pentru a sfinţi crenguţele de salcie pe care urmează să le pună la geamuri, la uşi sau la porţi, pentru ca locuinţele să fie protejate de fenomenele necurate. În unele părţi ale ţării, sătenii îşi încing mijlocul cu salcia sfinţită, în speranţa că aceasta îi va feri de boli. Tot în Duminica Floriilor, gospodinele merg la biserică şi la mormintele celor dragi, pe care le curăţă ca mai apoi să agaţe de cruci rămurele de salcie.

Nu sunt puţine zonele ţării, în care fetele pun în noaptea de Florii busuioc sub pernă, sperând că vor deveni mai frumoase şi mai dorite de flăcăi. O altă credinţă specifică acestei zile, spune că aşa cum este vremea în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşte. Deşi pare greu de crezut, denumirea populară a sărbătorii vine de la zeiţa romană a Florilor – Flora. Astfel, se poate spune că sărbătoarea Floriilor are origini păgâne, cel puţin în ceea ce priveşte tradiţia. În vremurile de mult apuse,  zeiţa Flora – care era şi zeiţa care reînvia natura era sărbătorită la 28 aprilie prin ramuri înverzite, acestea simbolizând renaşterea naturii.

Ioana Iuhas

 9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor