FMI nedecapuseaza energia

FMI nedecapuseaza energia
FMI şi Guvernul au convenit ca Hidroelectrica şi alţi producători publici de energie să vândă la preţul pieţei.

Din păcate, Mihai David şi alţi şefi de companiii de stat producătoare de energie şi gaz au avut grijă să semneze contracte preferenţiale pe ani mulţi de-acum înainte. Astfel că scrisoarea de intenţie convenită recent de Guvern şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) va produce efecte benefice pentru Stat, dar întârziate.

„Se vor lua măsuri ca noile contracte bilaterale semnate de companii de stat din sectorul electricitatii şi al gazelor naturale să fie făcute transparent şi nediscriminatoriu prin OPCOM, iar preţurile contractelor existente vor fi ajustate până la nivelul pieţei atât de repede cât este posibil din punct de vedere legal”, se spune în scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI,la finalul evaluării din ianuarie – februarie. Aceasta fiindcă FMI este co-interesată ca Statul să nu mai suporte pagube din cauza neprofesionalismului sau corupţiei.

Intervenţia oficială a FMI în contractele companiilor de stat producătoare de energie electrică a provocat deja, joi seară, intervenţii televizate între actualul ministru al Economiei, Adriean Videanu, şi predecesorul său, Varujan Vosganian, care şi-au pasat unul la altul responsabilitatea pagubelor de la Hidroelectrica.

Scurtcircuitele lui David

Pe 5 ianuarie 2011, directorul Mihai David a recunoscut că Hidroelectrica se pregăteşte să cumpere energie de la Petrom dacă nu va produce suficient pentru a-şi onora contractele.

Totodată, Mihai David a mai spus că Hidroelectrica a prelungit contractul pentru livrare de energie cărte Alro Slatina până în 2018, la un preţ de 98 de lei/MWh. David a mai susţinut că Hidroelectrica vinde energie sub costul de producţie doar pe piaţa reglementată, nu şi prin contractele bilaterale directe cu furnizorii privaţi.

Experţi în domeniu au contrat afirmaţiile lui David, reamintind că în România cea mai ieftină energie este cea „hidro”. Astfel că Hidroelectrica păgubeşte când vinde energie sub costul de producţie urmând să cumpere energie mai scumpă pentru a-şi acoperi contractele.

La câteva zile, David a fost înlocuit cu C-tin Trihenea.

C.H.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !