Foaie verde de nufăr

În muzică se numesc urechişti. La examen se numesc nepregătiţi. Pe marginea şanţului se numesc babe bârfitoare, la telefonul fără fir. În presă cum se numesc? În epoca Internetului, există oameni intitulaţi jurnalişti ce emit informaţii (false) fără documentare. Dacă n-au net, ar putea pune câteva întrebări celor implicaţi, dar e evident că n-au făcut-o.

Ei ştiu mai bine. N-aş fi semnalat această nouă mostră de urechism în presa locală dacă respectivul organ mediatic n-ar persevera cu mândrie în aceeaşi greşeală ce denotă o lipsă evidentă de informare. Ce să mai aşteptăm cu privire la subiecte dificile, dacă despre o temă de sub nasul nostru se perpetuează atâtea falsuri?

Acum vreo săptămână, respectivul organ de presă se lamenta, prin intermediul unui jurnalist orădean vechi şi apreciat, din cauza periclitării cu rugina de la curăţarea ţevilor a nuferilor termali ce cresc, cică, la Băile Felix. Dar adevăratul nufăr termal (Nymphaea lotus var. thermalis) creşte spontan, ca relict din vremuri preistorice, nu în Băile Felix, ci în pârâul Peţea de la Băile 1 Mai, rezervaţie naturală aflată în administrarea Muzeului Ţării Crişurilor. În bazinele artificiale din Felix a fost plantată cu scop ornamental o specie exotică (Nelumbo nucifera). „Întreaga Europă se minunează de mulţi, mulţi ani că, la câţiva kilometri de Oradea, există o floare care trăieşte (numai) în apa termală de la Băile Felix. Unii au încercat să o exporte şi să o implanteze în alte zone. Eşec total. Floarea a murit.” Dincolo de aceste poveşti, adevărul e că Europa care se minunează nu a inclus subspecia relictă în Listele Roşii ale IUCN (International Union for Conservation of Nature), probabil fiindcă n-a fost informată.
Şi lamentaţia continuă: „Foaita românului stas a lăsat şi ea urme în bazinele în care trăiesc în simbioză (sic! – n.n.) nuferi, ţestoase, peştişori şi broaşte clasice (nu romantice – n.n.): flacoane şi ambalaje de tot felul plutesc pe apa caldă venită din interiorul pământului.” După câteva zile, altcineva de la acelaşi organ de presă recidivează cu aceleaşi invenţii şi se mândreşte că, după semnalarea lor, Direcţia Judeţeană Ape Crişuri s-a autosesizat, iar SCT Felix SA, administratorul lacului, a remediat problema şi „s-a ales cu o mustrare verbală”. Conform şefului biroului tehnic de la SCT Felix SA, intervenţia nu a afectat „flora şi fauna, peştişorii se simt foarte bine, broaştele ţestoase la fel, iar nuferii sunt înfloriţi şi arată foarte bine.”

Ne bucurăm că, deşi nu fac parte din fauna locală ce trebuie protejată, se simt bine peştii exotici introduşi de acvarişti cu ani în urmă, precum şi broaştele ţestoase de Florida (Trachemys scripta elegans), o pacoste în Europa civilizată prin invadarea mediului şi eliminarea speciei autohtone, motiv pentru care traficarea şi creşterea lor sunt strict restricţionate prin legi. În primăvara trecută erau cinci în bazinul din Felix, acum sunt vreo 15 şi oricând ar putea evada în natură, mai ales că nimeni nu intervine, deşi sesizări există (inclusiv a subsemnatului).
Da’ las’ că-i bine. Ne batem cu pumnii în piept despre „nufărul termal din Felix”, nu facem nimic pentru flora şi fauna spontană, iar de subiecte de presă nu ducem lipsă. Foaie verde.


***
Punctele de vedere exprimate de colaboratorii ziarului nostru în rubricile de opinii nu coincid neapărat cu cele ale redacţiei.

Adrian Gagiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase