„Foc de artificii” la Filarmonică

„Foc de artificii” la Filarmonică
Uvertura va fi prezentată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Un alt invitat de seamă la Filarmonica de Stat din Oradea. Este vorba de maestrul Ulrich Backofen din Germania. Acesta va dirija Orchestra Filarmonicii de Stat din Oradea la concertul de joi, 15 aprilie, de la ora 19:00, care va avea loc în sala Enescu-Bartok a instituţiei de cultură.

Ulrich Backofen s-a format ca dirijor la şcolile din oraşul natal (Dresda), apoi la Leipzig. Cariera sa dirijorală a continuat în centre muzicale europene ca Viena, Praga, Varşovia, Geneva, Londra, Oslo etc. Din anii ’80 dirijează din ce în ce mai frecvent şi în ţările Europei de Est. În ultimii ani a stat şi la pupitrul filarmonicilor din Arad şi Timişoara. El este un adept şi promotor al muzicii saxone şi cehe în special”, a anunţat Todor Albert, directorul Filarmonicii de Stat din Oradea.

Invitată în concertul de joi este şi solista Ioana Poenaru, absolventă a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Program

În spectacolul din această săptămână, melomanii vor putea audia uvertura „Foc de artificii”, de Georg Friedrich Handel, „Concert nr. 1 în si bemol minor pentru pian şi orchestră, op. 23”, de Piotr Ilici Ceaikovski şi „Simfonia a V-a în re minor, op 107 (Reforma)”, de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

„Mendelssohn a creat această compoziţie în 1830 şi a dedicat-o aniversării a 300 de ani de la Reforma protestantă. Împreună cu dirijorul Ulrich Backofen credem că într-un oraş multicultural ca Oradea, cu bogate tradiţii în privinţa varietăţilor religiilor, o capodoperă a muzicii romantice germane timpurii, ca Simfonia Reformei, poate reprezenta o importantă atracţie pentru publicul meloman”, a declarat Corneliu Cristea, directorul artistic al Filarmonicii.

Invitatul german este încântat de modul în care lucrează cu muzicienii orădeni, însă s-a arătat surprins că, la sosirea în Oradea, taximetristul nu ştia unde se află Filarmonica.

Crina Dobocan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !