Focare de gripă aviară

Reactualizat la:
2Comentarii
Focare de gripă aviară
Gripa aviară a fost confirmată și în România la începutul acestui an, mai exact miercuri – 10 ianuarie s-a confirmat virusul în Prahova, iar pe 11 ianuarie, în Bacău.

Simptomele bolii sunt vizibile la păsările de curte precum găinile, curcile, rațele sau gâștele, iar crescătorii – fie că vorbim despre gospodării sau de ferme, trebuie să anunțe de urgență autoritățile dacă semnalează semnele gripei aviare în efectivul exploatației lor.

Este o boală produsă de un virus, care îmbolnăveşte curcile, găinile, fazanii, potârnichile, raţele, gâştele, pasările acvatice şi migratoare. Boala se răspândeşte foarte repede şi afectează un număr mare de păsări.

Păsările migratoare şi în special cele acvatice sunt considerate rezervorul natural de virus pentru gripa aviară. Cu cât contactul dintre păsările eliminatoare şi cele receptive este mai strâns, cu atât mai uşor se poate transmite infecţia direct.

Gripa aviară evoluează în mod acut, cu moartea subită a păsărilor afectate în 24 de ore sau 48 de ore, în unele cazuri fiind vorba de forme mai grave, cu o durată de cel mult o săptămână.

Păsările bolnave nu mai mănâncă, stau ghemuite cu aripile căzute, au creasta şi bărbiţele umflate, de culoare roșie, au pete vinete pe picioare şi scurgeri de secreţii din cioc şi nări.

Capul şi gâtul sunt umflate, colorate violet, pasărea nu poate să respire, are diaree şi pot apărea tremurături a capului, răsucirea – sucirea gâtului și paralizii.

Printre simptome, specialiștii enumeră și scăderea dramatică a producției de ouă, adesea apariția ouălor cu coajă moale sau cu defecte de destructurare a formei cojii.

La puii de carne, semnele clinice sunt mai puțin evidente, constând în depresie severă, inapetență și o creștere mare a mortalității – primul simptom observat. Pot apărea edeme ale feței și a gâtului și manifestări nervoase.

Semnele clinice la curci sunt similare cu cele la găini, dar durează 2-3 zile mai mult și sunt ocazional asociate cu inflamarea sinusurilor.

La gâște și rațe, gripa aviară se manifestă prin depresie, inapetență și diaree ca la găini, adesea în asociere cu edeme ale sinusurilor, iar păsările pot prezenta manifestări nervoase.

 2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor