Focarele de pestă porcină sunt în scădere

De Simona Drimbău
2Comentarii
Mai puţine focare de pestă
Mai puţine focare de pestă
Numărul de focare active de pestă porcină africană (PPA) din județul nostru a fost redus la 19.

„Urmare a activităților specifice de control și asanare a pestei porcine africane, desfășurate de către specialiștii din cadrul DSVSA Bihor, în prezent numărul de focare active de PPA a fost redus la 19. Au fost asanate și ridicate măsurile de restricție sanitară veterinară pentru un număr de 11 focare, care au afectat patru localități, după cum urmează: localitățile Telechiu, Subpiatră și Hotar, din comuna Țețchea, respectiv localitatea Poclușca de Barcău, din comuna Chișlaz”, se artă în comunicatul DSVSA Bihor.

Ultimul focar de PPA, confirmat în baza buletinelor de analiză emise de Laboratoare naționale acreditate pentru diagnosticul Pestei Porcine Africane, a fost în localitatea Vășad, din comuna Curtuișeni.

Conform procedurilor, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploatației afectate, impunerea de restricții de mișcare, efectuarea dezinfecţiei exploatației, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

În ce privește evoluția PPA la porcii mistreți, nu au fost confirmate focare noi de evoluție a acestei boli, numărul total de fonduri de vânătoare afectate fiind de zece. Toate animalele afectate sau suspecte, precum și cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

La ora actuală, la nivel de DSVSA Bihor, au fost despăgubiți integral toți proprietarii afectați până în data de 30.09.2019.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social, din punct de vedere economic.

DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorități, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor