Folclor autentic slovac la Valea Cerului

De Veronica Bursaşiu
Tinerii slovaci știu să-și etaleze portul și tradițiile.
Tinerii slovaci știu să-și etaleze portul și tradițiile. - © Foto: UDSCR Valea Cerului
Scopul organizatorilor – UDSCR – a fost să ofere publicului larg și iubitorilor de folclor, ca în fiecare an, un spectacol inedit.

Prilej de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace din întreaga Europă și nu numai. Ansambluri, grupuri folclorice din România, dar și din Slovacia, Ucraina, Croația, Serbia, au urcat în weekend pe scena din Valea Cerului. Comunitatea slovacă din Valea Cerului a fost gazda celei de-a XIV-a ediții a Festivalul folcloric internaţional al tineretului slovac „Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2018”. Prima ediţie a Festivalului folcloric al tinerilor slovaci a avut loc în 2004, când localitatea Valea Cerului a sărbătorit 150 de ani de la sosirea slovacilor pe aceste meleaguri.

Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural. Festivalul are ca scop și socializarea, el fiind organizat și din nevoia de a reuni tinerii slovaci din comunitatea slovacă, atât din țară cât și din străinătate, în cadrul unei manifestări folclorice ample.

„Acest eveniment a adus de-a lungul timpului pe scenă soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri care au demonstrat din plin valoarea și autenticitatea folclorului slovac. Au onorat cu prezența și oficiali, reprezentanți ai instituților publice din România, Slovacia, Ungaria, Serbia, Croația”, spun organizatorii.

Model de colaborare

A devenit deja o tradiție în viața cultural-artistică a județului Bihor ca la începutul manifestărilor, reprezentanți ai instituțiilor publice prezente, din țară și din străinătate, să participe la intonarea imnurilor naționale ale României și Slovaciei, al imnului Uniunii Europene ca și model de colaborare între România și Slovacia, cât și un bun parteneriat la nivelul Uniunii Europene.

În acest moment, alături de intonarea imnurilor, se arborează steagul României, ca exemplu și model al slovacilor de cetățeni loiali ai României, steagul Slovaciei, ca respect pentru buna colaborare a României și Slovaciei în problematica comunității slovace din România, și steagul Uniunii Europene, ca un parteneriat comun între cele două state la nivel european.

„Parada portului popular care urmează are rolul de a-i impulsiona pe cei prezenți în a se transpune în vremurile din trecut, când toți purtau acele frumoase costume populare”, au explicat organizatorii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !