Folclorul acasă la Toamna orădeană

Folclorul acasă la Toamna orădeană
Primele doua zile ale Toamnei oradene au fost dedicate exclusiv folclorului. Duminica, parcarea din Piata Independentei a fost pusa la dispozitia iubitorilor de muzica traditionala care au venit la Festivalul dansului, portului si cântecului bihorean.

Pe scena amenajata de organizatori s-au perindat ansambluri folclorice si cântareti de muzica populara care au fost sufletul petrecerii. Chiar daca nu a fost vorba de muzica usoara si nici de concerte cu formatii cunoscute, numerosii tineri au venit pentru a completa sirurile parintilor si a celor de vârsta a treia.
Florea Crisu, prezentatorul din prima parte a programului, a introdus, pentru mai bine de patru ore, artisti si formatii venite din tot judetul Bihor. Scena a fost luata cu asalt si voie buna de numeroase ansambluri folclorice.

Succes la public

Copiii din Diosig sau elevii Scolii Generale din Avram Iancu, care au prezentat un dans de pe valea Crisului Negru, membrii ansamblului „Vergelul” al Clubului Constructorul au sustinut reprezentatii din principalele zone folclorice ale Crisanei, care au smuls chiote de admiratie din partea publicului.
Prezent a fost si ansamblul folcloric de la Balnaca, comuna Suncuius, compus din câteva familii „veterane”, cunoscute deja de pe posturile de televiziune locale sau prin premiile obtinute la diferite festivaluri nationale sau internationale de folclor. Repertoriul ansamblului a fost completat de copiii lor, cei care duc mai departe traditia dansului popular.

Unul dintre cele mai asteptate momente a fost cel oferit de profesionistii Ansamblul Folcloric „Bihorul”, al Casei de Cultura a Municipiului, acompaniat de orchestra condusa de Stefan Ioanovici, care a oferit un spectacol încarcat cu dansuri si jocuri, la program contribuind atât solisti vocali cât si instrumentali.
Momentele de maxima audienta ale zilei le-au avut însa cele doua invitate speciale ale manifestarii, Valeria Peter Predescu si Ileana Domuta Mastan.

Laura Voicu