Folosirea trusei medicale

4Comentarii
Folosirea trusei medicale
ORADEA – Noul proiect de ordin al ministrului Sănătăţii, ce vizează dotarea trusei medicale de prim ajutor cu noi elemente, ridică o serie de semne de întrebare în rândul medicilor de la serviciile de ambulanţă.

Deşi mulţi susţin că dotarea este foarte bună, există reticenţe în ceea ce priveşte folosirea lor de către şoferii care nu cunosc nici măcar cele mai elementare manevre de resuscitare. „Nici o şcoală de şoferi nu ne-a cerut până în prezent sprijinul în susţinerea unor cursuri de prim ajutor. Educaţia fiecărui şofer începe din şcoală, şi noi suntem cinci medici care avem un certificat de formator în domeniul urgenţelor prespitaliceşti”, susţine dr. Tiberiu Bondar, manager al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.

În opinia dr. Bondar, multe dintre persoanele implicate într-un accident nu cunosc faptul că rănitul nu trebuie mişcat din loc până la apariţia echipei medicale de intervenţie. „Orice manevră greşită poate fi fatală. Şi ca să ştii cum trebuie să foloseşti dispozitivele pe care le ai în trusă, trebuie să urmezi un curs de prim ajutor susţinut de un specialist”, adaugă dr. Bondar. Şi pe bună dreptate.

Folosirea incorectă a dispozitivului intermediar pentru respiraţie gură la gură cu valvă unidirecţională poate provoca chiar decesul rănitului, dacă cel care aplică metoda de resuscitare nu are cunoştinţe minime în domeniu. „Noi aşteptăm să fim solicitaţi de către şcolile de şoferi, pentru că este imposibil ca un instructor auto să aibă habar de tehnicile de resuscitare cardio-respiratorie”, încheie dr. Bondar.

Viorica Borz4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor