Fondul clasei dispare din şcoli

Fondul clasei dispare din şcoli
Deva – Reclamaţiile părinţilor nemulţumiţi că în fiecare an copiii lor sunt nevoiţi să plătească diferite taxe neoficiale la şcoală nu au trecut neobservate de comisia de învăţământ din cadrul Camerei Deputaţilor.

Comisia de învăţământ, prin vocea deputatului PRM, Olguţa Vasilescu, doreşte diminuarea acestor cheltuieli… care afectează bugetul părinţilor. În consecinţă, Comisia a solicitat Ministerului Educaţiei şi Cercetării să trimită adrese oficiale către toate unităţile şcolare din România prin care să fie interzisă colectarea fondului clasei, a fondului şcolii şi a fondului pentru comitetul de părinţi.

Comisia de învăţământ consideră aceste taxe ilegale şi mult prea apăsătoare pentru părinţii care au un salariu mic. La Deva, elevii de la unele licee se bucură că şi-au scăpat părinţii de plata unei taxe în valoare de 40 de lei pe an.

Începutul fiecărui semestru şcolar e identic în şcolile judeţene cu plata fondului de clasă, a fondului de şcoală şi a fondului pentru comitetul de părinţi. Aceste taxe pe care fiecare elev e nevoit să le plătească ar putea fi eliminate dacă Ministerul Educaţiei va aproba o cerere în acest sens. Elevii deveni sunt mulţumiţi că aceste taxe vor dispărea, dar nu consideră că până acum aceşti bani erau daţi degeaba.

„Cred că ar fi bine să nu se mai plătească aceste taxe care afectează în primul rând bugetele părinţilor. Nu ştiu de ce s-a luat decizia asta numai acum. Trebuia să nu mai plătim fondul clasei de mai demult. Totuşi, nu cred că banii ăştia se dădeau degeaba, dar ar fi bine să se scoată aceste taxe”, spune Marian Hulubă, elevul unui liceu din Deva. Alţi elevi afirmă că anumiţi colegi erau oricum scutiţi să achite vreo taxă.

„Nu toţi elevii de la noi din clasă plătesc fondul clasei. Cei care fac naveta şi cei care au posibilităţi financiare reduse sunt scutiţi de plata fondului de clasă şi de şcoală. Uneori banii pe care îi dăm sunt folosiţi bine pentru că se mai repară câte o chiuvetă sau o uşă pe care tot noi le stricăm”, spune Sergiu Duma. Taxele pentru fondul clasei sau pentru fondul şcolii variază de la an la an. În Deva unii elevi plătesc pe semestru 15 lei fondul de şcoală şi 5 lei fondul clasei.

Călin Bicăzan0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !