Fondul şcolii este opţional

Strângerea de bani pentru fondul scolii sau al clasei e permisa, însa cu respectarea stricta a principiului voluntaritatii.

În articolul 48 al Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de învatamânt preuniversitar este mentionat faptul ca, comitetul de parinti poate propune, în adunarea generala, daca se considera necesar, o suma minima prin care parintii elevilor clasei sa contribuie la întretinerea, dezvoltarea si modernizarea bazei materiale a clasei sau unitatii de învatamânt.

Însa aceasta contributie nu este obligatorie, neachitarea acesteia neputând limita, în nici un caz, exercitarea de catre elevi a drepturilor lor. „Nu se pot strânge bani decât în conditiile în care comitetul de parinti propune parintilor colectarea unor sume de bani pentru anumite întrebuintari, dar aceasta este o optiune personala, fiecare parinte face ce doreste, nefiind obligat sa achite aceste sume, iar neimplicarea lor nu are voie sa influenteze activitatea fata de copii”, a mentionat inspectorul scolar general Liliana Antonescu, care a mai amintit ca este foarte important ca si parintii sa cunoasca Regulamentul scolar, în special la acest capitol.

Profesorii si elevii NU

În cazul în care s-a hotârât strângerea unei sume de bani, aceasta poate fi colectata si administrata numai de catre comitetul de parinti, fara implicarea cadrelor didactice sau a elevilor. Fondurile banesti ale comitetului de parinti se cheltuiesc la initiativa acestuia sau ca urmare a propunerii dirigintelui/învatatorului sau a directorului, însusita de catre comitet. Sponsorizarea clasei sau a unitatii de învatamânt nu atrage dupa sine drepturi în plus pentru anumiti elevi.

Fara cadouri

Este strict interzisa strângerea de fonduri destinate cadrelor didactice pentru diferite ocazii, precum 1 sau 8 Martie sau la finalul anului scolar. „Aceasta problema trebuie stopata în primul rând de catre parinti si elevi. Profesorii sau învatatorii nu vin la scoala pentru a primi atentii. Parintii trebuie sa înceteze sa mai scoata din buzunare bani”, mai spune inspectorul scolar general adjunct Liliana Antonescu.

Ioana Iuhas