Fonduri pentru agricultorii bihoreni

Fonduri pentru agricultorii bihoreni
Bihorenii sunt interesaţi de măsurile privind instalarea tinerilor la ţară şi dezvoltarea IMM-urilor.

Fermierii bihoreni s-au arătat interesaţi anul trecut de măsurile de finanţare derulate prin Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit. Dacă până acum agricultorii nu ştiau sau nu înţelegeau rostul scrierilor de proiecte, acum tot mai mulţi au accesat fonduri nerambursabile. Fermierii români mai au la dispozitie 8,8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală până în 2013. Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) în ultimii trei ani doar circa 8,4% din această sumă au ajuns efectiv în buzunarele fermierilor. Uniunea Europeana a acceptat la începutul lui 2008 aplicarea la nivel local al Programului Naţional de Dezvoltare Rurală şi de atunci până ianuarie 2010 s-au efectuat plăţi de 742 de milioane de euro. Din acestia, doar 198 milioane de euro sunt bani atraşi ca urmare a depunerii proiectelor de creare, modernizare a fermelor, de renovare a satelor, de încurajare a activităţilor turistice sau de înfiinţare a grupurilor de producatori. Restul de bani au fost acordaţi fermierilor care lucrează în zone defavorizate ca plăţi complementare directe.

Cereri mari

Bihorenii s-au arătat foarte interesaţi de Măsurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri. „Pentru acestă măsură în cursul anului trecut s-au depus 216 proiecte care solifită 4.890.000 de euro. 38 de proiecte, care au fost depuse în prima sesiune au fost contractea, restul de 177 fiind în evaluare”, ne-a spus Florian Vesa, directorul coordonator adjunct al OJPDRP Bihor.

Măsura 312 – Crearea şi dezvoltarea microintreprinderilor a trezit de asemenea interesul bihorenilor. Pentru această măsură au fost depuse în anul 2009 134 de proiecte în valoare de 26 milioane de euro.
„Anul acesta va fi vrâf de sarcină pentru PNDR, se pot atrage 3-4 miliarde de euro, dacă se va asigura mai uşor cofinantarea. Trebuie să se dezgheţe creditarea, trebuie găsite mecanisme de atragere a agricultorilor, cum ar fi dobânzi preferenţiale, mai ales că din acest an se schimbă alocarea, urmând să scadă cu 10% contribuţia nerambursabila de la UE”,este de părere Ciprian Alic, directorul general adjunct al APDRP.

Simona Albinaru



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !