Fonduri pentru montarea de panouri solare

De Simona Drimbău
3Comentarii
Fonduri pentru montarea de panouri solare
Pentru înscrierea în programul de finanţare, solicitantul se va adresa unui instalator validat.

Solicitanţii care doresc să obţină finanţare pentru montarea de panouri fotovoltaice trebuie să se înscrie la unul dintre instalatorii validaţi care au încheiat contract pentru decontarea directă cu autoritatea în limita fondurilor alocate regiunii locaţiei unde se montează sistemul fotovoltaic.

Fondurile alocate vor fi împărţite pe opt regiuni. Finanţarea se acordă în procent de maxim 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile în limita sumei de 20 000 lei.

Programul de finanţare la nivel naţional se va desfăşura pe regiuni. Județul Bihor face parte din regiunea NV alături de Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Satu Mare, şi Mureş.

Pentru înscrierea la instalatorul validat solicitantul trebuie să îndeplinească mai multe condiţii printre care să fie proprietar al imobilului pe care se amplasează sistemul fotovoltaic, să aibă acordul tuturor proprietarilor cu privire la împlementarea proiectului în situaţia în care imobilul este deţinut coproprietate de mai multi proprietari. De asemenea, imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti vreunei revendicări potrivit legii speciale sau dreptului comun, sau a unei proceduri de expropriere pentru cauza de utilitate publică.

O altă condiţe este să nu aibă datorii restante la bugetul de stat sau la bugetul local la data înscrierii. Solicitantul şi coproprietarii se obligă să permită accesul persoanelor autorizate în vederea colectării datelor înregistrate de sistemul fotovoltaic şi verificarea sistemului fotovoltaic.

Nu este eligibil solicitantul care deţine în proprietate un imobil format din teren cu una sau mai multe construcţii, dintre care unele părţi sunt comune, iar restul sunt proprietăţi individuale, pentru care s-a întocmit o carte funciară colectivă şi câte o carte funciară individuală pentru mai multe unităţi individuale (apartamente-locuinţe sau spaţii cu alte destinaţii) aflate în proprietate exclusivă.

Înscrieri

Pentru înscrierea în programul de finanţare, solicitantul se va adresa unui instalator validat după publicarea listei pe site-ul Autorităţii.

Analiza documentelor depuse de către solicitanţi şi introduse în aplicaţia informatică este efectuată de o comisie de analiza.
Comisia de analiză verifică îndeplinirea criteriilor de eligibilitate şi înainteaza Comitetului director al Autorităţii centralizatorul cuprinzând proiectele propuse spre aprobare şi proiectele propuse spre respingere, cu indicarea motivelor care stau la baza propunerii spre respingere.

Impotriva deciziei Comitetului director, solicitantul poate depune o singura contestatie in termen de 5 zile lucratoare de la publicarea pe pagina de internet a autoritatii.

Contestatia semnata de solicitant se depune la instalatorul validat la care s-a facut inscrierea in original.

Solutionarea contestatiilor formulate se face in termen de 15 zile lucratoare si se publica pe pagina de internet a autoritatii.
Este eligibil proiectul care are ca scop producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat de reţeaua naţională, utilizând sisteme de panouri fotovoltaice noi.

Prin program se finanţează proiecte privind instalarea de sisteme fotovoltaice cu o putere instalată de minim 3 Kwp.
Sistemul de producere a energiei electrice trebuie să fie racordat la reţeaua de distribuţie de energie electrică. Sistemul va fi realizat din panouri fotovoltaice cu puterea minimă de 250Wp şi o putere totală instalată de minim 3 Kwp, invertor cu puterea minimă de 3,5 KVA, conexiuni- curent continuu şi curent alternativ, structura de susţinere a panourilor fotovoltaice capabilă să susţină tot sistemul adaptat zonei unde se instalează sistemul iar tablou electric de curent alternativ pentru racordarea la instalaţia existentă.

În termen de 70 de zile de la publicarea centralizatoarelor cu solicitanţii aprobaţi, aceştia au obligaţia de a prezenta ATR în copie la instalatorul validat care scanează documentul şi îl introduce în aplicaţia informatică.

Neprezentarea la instalatorul validat a ATR şi neintroducerea acestui document în aplicaţia informatică în termenul prevăzut se consideră renunţare la finanţare şi atrage anularea rezervării sumei aferente finanţării.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor