Forbes Best Cities 2018: Oradea, pe locul 8. Oradea este considerat al doilea cel mai „inteligent oraș”

De Bihon.ro
34Comentarii
Forbes Best Cities 2018: Oradea, pe locul 8. Oradea este considerat al doilea cel mai „inteligent oraș”
© FOTO: Adam Freundlich
„Orașul de pe Crișul Repede nu se grăbește, dar își continuă nestingherit ascesiunea în ierarhia anuală a Forbes România”, începe descrierea orașului nostru în articolul Forbes.

Potrivit Forbes, Oradea este considerat al doilea cel mai „inteligent oraș” (smart city) din România, datorită a 20 de proiecte, în Top 10 orașe din România, în funcție de numărul de proiecte pentru smart city în plan, în curs de implementare sau livrate, potrivit raportului „Radiografia Smart City România”, realizat de integratorul de soluții inteligente Vegacomp Consulting. Aceste proiecte cuprind de la parcări inteligente și internet gratuit până la e-guvernare. Oradea este al doilea oraș din țară, după Cluj-Napoca, care va aloca bani din bugetul local pentru a finanța proiectele propuse de locuitori. Selecția a început la finele anului trecut, pentru acest an, fiind alocați 1,5 milioane de euro, respectiv 10% din bugetul de investiții al municipiului. Vor fi alese zece proiecte, fiecare beneficiind de maximum 200.000 de euro.

În articol se precizează și despre rata șomajului foarte mică din Oradea, aceasta fiind datorită investițiilor realizate în Parcurile Industriale, care adună 76 de companii cu investiții de 289 de milioane de euro și care pot genera 6.200 de locuri de muncă. Tot la realizări sunt trecute și înființarea primei școli internaționale cu predare exclusivă în limbă engleză, realizarea unei școli profesionale pentru pregătirea tinerilor în specializările cerute de firmele din Parcurile Industriale, dar și investirea a trei milioane euro în amenajarea primului centru de formare profesională integrată din România.

În plus, Oradea este cel mai aglomerat oraș de pe piața spațiilor de retail, cu o densitate de 927 de metri pătrați la 1.000 de locuitori, suprafața totală fiind de 182.000 de metri pătrați, potrivit Cushman & Wakefield Echinox. Cea mai mare parte se găsește în două mall-uri: ERA Shopping Park (64.000 de metri pătrați) și Lotus Center (40.000 de metri pătrați).

Forbes mai aduce aminte și numărul mare de turiști pe care îl atrage Oradea după realizarea investițiilor. 223.000 de turişti au vizitat Oradea în 2017, cu 17,5% mai mulţi decât în 2016, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).

REGIUNE DE DEZVOLTARE: NORD-VEST

POPULAȚIE JUDEȚ DUPĂ DOMICILIU: 618.881

INDUSTRII PRINCIPALE: COMPONENTE AUTO, PRODUCȚIA DE ELECTRONICE ȘI DE ECHIPAMENTE DE UZ INDUSTRIAL

PIB/CAPITA ÎN 2017 (MII LEI): 31

SALARIU MEDIU NET LUNAR 2017 (LEI): 1.880

ISD/CAPITA (MII EURO): 2.060

ȘOMAJ LA SFÂRȘIT DE AN 2017 (%): 2,6

PROFIT NET PER CAPITA (EURO): 606

DRUMURI PUBLICE MODERNIZATE LA 1.000 DE LOCUITORI (KM): 1,4

CĂI FERATE LA 1.000 DE LOCUITORI (KM): 0,8

FIRME ACTIVE LA 1.000 DE LOCUITORI: 40,9

CIFRA DE AFACERI PER CAPITA (EURO): 9.852

Citește articolul complet pe Forbes.ro34Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor