FORT suspendă cursele interjudeţene

Datoriile statului către transportatori au ajuns la câteva mii de miliarde de lei vechi.

De luna viitoare, persoanele care vor dori să călătorească cu autobuzele în interiorul judeţului sau de la un judeţ la altul vor trebui să aleagă trenul. Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) va suspenda de la 1 noiembrie 2009 cursele regulate judeţene şi interjudeţene. Mai mult, de la 19 octombrie, pensionarii şi veteranii plătesc integral costul călătoriilor pentru că nu mai sunt acceptate tichetele gratuite. „Loviţi de «criza de interes» a Ministerului de Finanţe şi Ministerului Transporturilor, membrii Federaţiei Operatorilor Români de Transport ce efectuează curse regulate judeţene şi interjudeţene au decis ca începând de luni să nu mai primească spre decontare tichetele gratuite ale pensionarilor şi veteranilor deoarece ele nu sunt acoperite de catre Ministerul de Finanţe”, se arată într-un comunicat transmis luni de FORT.

Datorii

Organizaţia a început discuţiile cu MT şi MF din luna iunie, solicitând, inclusiv, compensarea acestor datorii într-o formulă care în mod cert avantaja bugetul de stat. „Nu s-a obţinut nimic, iar statul, prin Ministerul Finanţelor, a refuzat nonşalant compensarea trimiţând în faliment transportul rutier de persoane. Cu toate că fondurile au fost puse la dispoziţia Ministerului Transporturilor încă din luna ianuarie, acestea au fost dirijate după voia şi «priceperea» mai marilor ministerului către CFR – sacul fără fund atât de necesar în ani electorali”, se menţionează în comunicatul FORT.

Transportatorii susţin că nu mai au bani pentru plata carburantului, anvelopelor, ratelor la leasing etc. şi că datoriile statului faţă de transportatorii de persoane au ajuns la câteva mii de miliarde lei vechi aferente perioadei aprilie – septembrie 2009.

Astfel, Consiliul National al Transportatorilor Rutieri de Persoane din Federatia Patronala a Operatorilor Români de Transport anunţă că începând din 1 noiembrie toate cursele regulate judeţene şi interjudeţene efectuate de transportatorii de persoane vor fi suspendate până la achitarea datoriilor de către Ministerul Transporturilor.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !