„Fortăreaţa” din Nucet

„Fortăreaţa” din Nucet
Spitalul de Psihiatrie din Nucet ar putea adaposti criminalii bolnavi psihic.

„Sunt tot mai multi bolnavi care necesita masuri de siguranta. Spitalul de la Stei este plin si, în aceste conditii, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii au fost la Nucet sa identifice o structura pentru a crea o astfel de sectie”, spune directorul adjunct al Directiei de Sanatate Publica Bihor, Marius Pârcioaga. 226 de pacienti


La Spitalul din Nucet sunt internati 226 de pacienti care au halucinatii, delir si pe fondul unei comenzi externe sunt foarte violenti, ajungând sa provoace distrugeri si nu numai. Printre pacienti sunt si fosti criminali, transferati dupa o perioada de tratament de la Spitalul din Stei.


Un astfel de pacient necesita, în medie, 50 de zile de spitalizare. Normele metodologice ale Contractului-Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale prevad însa, în cazul cronicilor – adica al „bolnavilor care necesita asistenta medicala de lunga durata (ani) – ca duratele medii de spitalizare sa fie cele efectiv realizate în anul precedent”.


Cel mai vechi pacient al spitalului este prezent la Nucet de aproximativ 10 ani. „Aceasta nu înseamna însa ca acest om a stat zece ani în spital. Îi dam drumul sa plece în familie, însa dupa un timp ajunge la decompensari si familia cere reinternarea. Nu putem trece nici la extrema cealalta, sa repetam experienta anilor ’70, când bolnavii psihici au fost aruncati în strada”, spune directorul medical al Spitalului din Nucet, Romeo Sacaleanu.

Indicatori optimi


Pentru a nu apela la „artificiile” din trecut, noua conducere a Spitalului de Psihiatrie si directorul Casei de Asigurari de Sanatate au convenit ca plata serviciilor medicale sa se faca dupa numarul de zile de spitalizare. Se renunta astfel la vechiul sistem de plata pe caz externat.


Atât directorul general al spitalului, Georgeta Man, cât si directorul medical Romeo Sacaleanu spun ca prin aceasta metoda unitatea a ajuns sa încheie anul trecut fara datorii. Mai mult, spitalul a avut un excedent de un miliard de lei (încasari si venituri proprii de 1,5 miliarde de lei).

Ca urmare a acestui fapt, Spitalul de Neuropsihiatrie a reusit sa subventioneze practic peste patru luni de zile hrana si încalzirea si pentru cei peste 176 de pacienti ai Centrului Medico-Social (CMS).

Utilizare 91,3%


În momentul în care spitalul a somat CMS sa-si plateasca datoriile, acestea se cifrau la peste 3 miliarde de lei. În august 2004, când actualul manager a preluat conducerea, spitalul avea datorii de aproape jumatate de miliard de lei.

Dupa evaluarile facute de capii Sanatatii bihorene si reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, „activitatea manageriala si indicatorii de performanta sunt optimi la Spitalul de Psihiatrie Nucet”, spune directorul Pârcioaga.
Rata de utilizare a unui pat este de 91,3%, iar durata medie de spitalizare realizata în 2005 este de 37 de zile.

Horia Trifa0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !