Forțați să se înregistreze fiscal

De Simona Drimbău
Forțați să se înregistreze fiscal
Potrivit unui ordin ANSVSA produsele procesate în ferme pot fie vândute doar după obținerea unei autorizații sanitar veterinare.

Mai mulți producători bihoreni au cerut ieri explicații directorului DSVSA Bihor în ceea ce priveşte comercializarea produselor agricole în pieţe. Aceştia sunt nemulţumiţi că nu mai pot să-şi comercializeze produsele pe baza atestatului de producător. „Ne-au anunţat să punem jos certificatele de producător, să nu le mai afişăm. Cei de la DSVSA Bihor ne-au cerut să ne facem PFA, să putem lua şi fonduri europene. Dacă accesăm fonduri trebuie să ţinem animalele cinci ani, fără să le putem vinde. Numai la noi în judeţ se cere acest lucru. În alte judeţe pot să vândă cu certificat”, ne-a declarat un producător de lapte.

Interdicția pusă agricultorilor este legată de un ordin ANSVSA care prevede că produsele procesate în ferme să fie vândute doar după obținerea unei autorizații sanitară veterinară care să confirme că aceste produse nu comportă niciun risc pentru consumatori. Această autorizație însă este eliberată doar fermierilor înregistrați fiscal, nu și persoanelor fizice care vând produse alimentare procesate în baza carnetului de comercializare. Practic medicul sanitar veterinar nu poate verifica produsele comercializare pe baza atestatului de producător ori carnetului de comercializare, lucru care poate duce la îmbolnăviri, spun autorităţile. Deşi ordinul este în vigoare de mai mulţi ani nu a fost pus în aplicate decât de curând în urma reclamaţiilor provenite tot din rândul producătorilor.

Comercializarea pe baza atestatului de producător și a carnetului de comercializare se face pentru produse primare, lapte către centrele de colectare, sau ouă spre centrele de colectare, miere de albine spre centrele de colectare.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !