Fortifiere contra anemiei

ORADEA – Avem copii anemici! Aceasta este premisa de la care au pornit reprezentanţii Ministerului Sănătăţii în ceea ce priveşte elaborarea proiectului Hotărârii de Guvern ce vizează fortifierea făinii cu fier şi acid folic.

Aceasta pentru că între factorii nutriţionali cu rol important în sănătatea copilului chiar şi în viaţa intrauterină, sunt fierul şi acidul folic. „Anemia prin deficit de fier produce scăderea imunităţii şi îmbolnăvirii frecvente, mai ales la copii şi femei gravide, avort, prematuritate, dismaturitate, scăderea capacităţii de concentrare şi a randamentului şcolar”, se arată în proiectul de act normativ.

Totodată, aceasta produce scăderea IQ-ului cu 5-10%. „Deficitul de acid folic este răspunzător de naşterea copiilor cu defecte congenitale, în special defecte de tub neural ca spina bifidă şi anencefalie, care produc disabilităţi deosebit de grave şi ireversibile incluzând paralizia infantilă.

Deficitul de acid folic este de asemenea răspunzător pentru creşterea ratei maladiilor cerebro-vasculare şi ale cardiopatiilor ischemice”, se precizează în proiectul respectiv.

 

Rata copiilor anemici

Potrivit diverselor studiilor efectuate la nivel naţional, rezultă faptul că cele mai mari deficienţe nutriţionale sunt la femeile tinere, la cele însărcinate şi la copii, anemia constituind o problemă majoră în România.

Astfel, între anii 1999-2003, 50% din copiii cu vârsta sub un an aveau anemie cauzată de deficienţa de fier. Un studiu din anul 2005 arăta că 59,3% dintre copiii de un an suferă de anemie, şi 56,8% din cei cu vârsta între 12-23 luni. Acelaşi studiu arăta că 42,5 % dintre gravide aveau anemie, cea mai mare pondere având-o femeile din mediul rural.

„Într-adevăr în ultimii ani a crescut în mod îngrijorător numărul cazurilor de spasmofilii, anemii, rahitism. Aceasta din cauza carenţelor alimentare”, susţine dr. Larisa Dumbravă, medic primar pediatru în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Gavril Curteanu”, Oradea.

 

Soluţia ideală?

„Prin fortifiere se înţelege îmbogăţirea cu minerale/vitamine a alimentelor consumate în mod obişnuit, în scopul îmbunătăţirii valorii nutritive a acestora”, se specifică în proiectul Hotărârii de Guvern.

Astfel, specialiştii susţin că pâinea este un aliment de bază în România şi este consumată de întreaga populaţie, din acest motiv făina din pâine ar reprezenta suportul ideal pentru fortifiere. Dr. Larisa Dumbravă, care este şi supraspecialist în diabet, nutriţie şi boli metabolice susţine că nu aceasta ar fi soluţia ideală. „Anemia nu se tratează cu aceste adaosuri.

Trebuia să lăsăm pâinea integrală. Organismul nostru poate să asimileze singur din alimente vitaminele şi mineralele de care are nevoie. Dar dacă noi am scos din ele ce este mai bun, normal că nu are ce să asimileze. Mulţi părinţi se întreabă de ce copilul lor are probleme de acest gen din moment ce bea mai mult de un litru de lapte pe zi.

Din moment ce nu ne mai hrănim cu laptele specific, natural, ci cu cel care a fost prelucrat excesiv, distrugându-se majoritatea elementelor naturale, este normal ca micuţii să aibă deficit de vitamine”, afirmă dr. Dumbravă. Astfel, părinţii sunt sfătuiţi să axeze alimentaţia copiilor lor pe fructe şi legume proaspete, dar şi pe ouă sau carne de peşte.

Viorica Borz0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !