FORUM JB & BIHON.RO “Cunoaşte-ţi candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor”

FORUM JB & BIHON.RO “Cunoaşte-ţi candidaţii la preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor”
Candidaţii la şefia Consiliului Judeţean s-au duelat în întrebări! Jurnal Bihorean şi Bihor Online au organizat o dezbatere în care candidaţii tuturor partidelor au putut arăta ce planuri au şi şi-au putut pune în corzi contracandidaţii.

Citeşte TRANSCRIEREA INTEGRALĂ şi dă click pentru VIDEO cu înregistrarea integrală a dezbaterii.

Luni după-amiază, Jurnal Bihorean şi Bihor Online – www.Bihon.ro – au organizat o dezbatere cu pretendenţii la şefia Consiliul Judeţean Bihor, găzduită de sala de conferinţe a Hotelului Caro din Oradea (str. M. Kogălniceanu nr. 21A). Moderat de redactorul Călin Corpaş, la Forumul – dezbatere transmis LiVE online de www.Bihon.ro au participat candidaţii Traian Bodea (ALDE), Csomortanyi Istvan (PPMT), Mircea Mălan (PNL), Ioan Mang (PSD) şi Daniel Meze (PMP). A lipsit candidatul UDMR, Pasztor Sandor, invocându-se ziua de doliu cauzată de trecerea în nefiinţă a episocopului emerit romano-catolic de Oradea, Tempfli Jozsef.

Dezbaterea a avut trei părţi: în prima parte candidaţii au răspuns întrebărilor formulate de moderatorul JB & BIHON; în partea a doua candidaţii au avut posibilitatea de a adresa întrebări contracandidaţilor iar în final, publicul a avut ocazia de a adresa întrebări candidaţilor ce vor să conducă destinele Judeţului Bihor în următorii patru ani. Pentru a afla ordinea în care urmau să răspundă candidaţii, s-a tras la sorţi.

ÎN PREMIERĂ pentru istoria presei scrise şi online din judeţul Bihor, Bihor Online a transmis LIVE o această dezbatere electorală vie, punând la dispoziţia publicului larg ÎNREGISTRAREA VIDEO INTEGRALĂ şi, mai jos TRANSCRIEREA INTEGRALĂ a primelor două părţi ale Forumului – dezbatere pentru Judeţul Bihor:

Partea I

Partea II

PARTEA I – Întrebări adresate de moderatorul JB & BIHON candidaţilor

  1. Ce credeţi că vă recomandă pentru a deveni preşedintele Consiliului Judeţean Bihor?

Traian Bodea (ALDE): Este momentul ca cei tineri să intre în politică. În primul rând mă recomandă vârsta, realizările personale şi capacitatea pe care am dobândit-o în sectorul privat, pentru a realiza proiecte şi să pot susţine Judeţul Bihor pentru a creşte nivelul de trai al bihorenilor. Eu vin în faţa bihorenilor cu un CEC în alb. Nu am mai avut o funcţie publică în Bihor. Este bine pentru că nimeni nu poate să mă condamne că nu aş avea realizări, dar totodată, cred că este nevoie de o schimbare la nivel de Bihor, având în vedere că administraţiile judeţene pe care le-am avut până acum au fost ineficiente. Vreau ca împreună cu colegii mei din ALDE să aducem pe ordinea de zi a CJ Bihor proiecte folositoare judeţului.

Csomortany Istvan (PPMT): PPMT este un partid etnic şi considerăm că comunitatea maghiară nu a fost reprezentată în mod corect. Liderii acestei comunităţi sunt plini de cazuri de corupţie, populaţia şi-a pierdut încrederea faţă de aceşti lideri, avem foarte multe probleme legate de comunitate care nu s-au rezolvat în 16 ani, legate de folosirea limbii, de cultură, de învăţământ. Avem o ofertă şi pentru majoritate, cerem susţinerea întregului judeţ, pentru că vom face totul posibil pentru un suflu nou în lupta pentru combaterea corupţiei în Consiliul Judeţean.

Mircea Mălan (PNL): Cred că ceea ce am făcut în calitate de viceprimar al Oradiei mă recomandă ca preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor. Printre altele, am coordonat Direcţia de Management al Proiectelor cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea şi împreună cu primarul Ilie Bolojan m-am implicat în toate proiectele de dezvoltare ale Oradiei. Fie că vorbim de investiţiile care s-au făcut în sistemul de termoficare, pasajele de peste Centură, Piaţa Unirii, piaţa din Rogerius, aquapark-ul şi multe altele. În aceşti patru ani de mandat am fost între oameni. Am avut sute de întâlniri cu cetăţenii în toate cartierele oraşului şi am fost între oameni, şi la început, şi la finalizarea lucrărilor, pentru a analiza calitatea lucrărilor care s-au făcut. Aşa voi face şi ca şef al CJ Bihor. Voi înlocui cartierele Oradiei cu localităţile judeţului, ascultându-i şi încercând să găsim soluţii la problemele pe care le avem de rezolvat.

Ioan Mang (PSD): Sunt singurul consilier judeţean, care cunoaşte astăzi structura, organigrama, angajaţii, proiectele Consiliului Judeţean şi problemele care s-au întâmpinat în execuţia acestor proiecte. Sunt singurul reprezentant al unui partid care are un reprezentant direct la Bruxelles, pe europarlamentarul Emilian Pavel şi singurul reprezentant al unui partid care are un comisar european, pe Corina Creţu. În parteneriat cu Emilian Pavel şi cu sprijinul dnei Corina Creţu vom deschide o reprezentanţă a Bihorului la Bruxelles, care va ţine o legătură directă cu instituţiile europene. De asemenea, am foarte multe relaţii cu mulţi ambasadori ai ţărilor europene la Bucureşti şi cred că, prin contactul pe care îl am cu aceştia, voi putea creşte investiţiile în judeţul Bihor. Cred că va exista şi o relaţie foarte bună cu Guvernul.

Daniel Meze (PMP): Sunt cel mai tânăr candidat la preşedinţia CJ Bihor. Am 32 de ani şi în toate sondajele de opinie electoratul spune că vrea o nouă clasă politică şi vrea tineri. Sunt cel mai tânăr şi reprezint cel mai tânăr partid politic de la această masă. Mişcarea Populară îşi propune să ducă mai departe proiectul de ţară, judeţul Bihor. Opt ani am fost jurnalist, am absolvit Ştiinţele politice şi Dreptul, am făcut şi un master în psihologie clinică, psihoterapie, consiliere psihologică pentru a afla mai bine cum funcţionează psihologia umană. În tot acest timp am scris despre contracandidaţii mei, ştiu cum funcţionează Consiliul Judeţean şi m-am săturat să scriu despre ei, considerând că pot face politică mai bine decât ei.

  1. Care sunt priorităţile proiectului dvs. pentru mandatul 2016 – 2020 în fruntea judeţului Bihor?

Bodea (ALDE): Prioritatea mea numărul 1 – absorbţia de fonduri europene în mai multe domenii, fie că discutăm de infrastructură, fie de utilităţi în parcurile industriale, fie că discutăm despre dezvoltarea turismului în Bihor, având în vedere că doar până în 2021 mai discutăm despre aceste fonduri pentru România. O altă prioritate este atragerea de locuri de muncă. Sunt zone precum Aleşd, Beiuş, Marghita, Ştei ce au nevoie de locuri de muncă. Nu poate fi doar Oradea un centru care să se mişte, e nevoie ca şi celelalte zone să se dezvolte. Deşi s-au promis parcuri industriale, nu s-au făcut, iar vidul de locuri de muncă este resimţit de către bihoreni.

Csomortanyi (PPMT): Principalul nostru scop este să ţinem tineretul acasă. Atât prin atragerea investitorilor străini în parcuri industriale create în tot judeţul. Un al doilea obiectiv: lupta împotriva corupţiei, deoarece avem primării saci fără fund. Majoritatea banilor publici se risipesc, avem investiţii făcute proste, la preţuri de 3 – 4 ori mai mari decât costul real. Un alt scop, ajutorarea cultelor istorice ale comunităţilor maghiare, precum şi a ONG-urilor. De asemenea, ne preocupă realizarea infrastructurii ce leagă comunităţile de peste graniţă, de exemplu am dori neapărat relaţii multe mai strânse între Debreţin şi Oradea.

Mălan (PNL): Principala prioritate o reprezintă dezvoltarea economică a judeţului şi crearea de locuri de muncă mai multe şi mai bine plătite în judeţ, prin dezvoltarea şi sprijinirea mediului de afaceri local şi atragerea de investiţii străine. De aceea, am propus să extindem la nivelul întregului judeţ modelul de succes din parcurile industriale din Oradea, astfel încât vom crea o reţea de parcuri industriale, care să genereze locuri de muncă în toate zonele judeţului. În agricultură este esenţial să îi sprijinim pe cei ce vor să înfiinţeze mici şi mijlocii ferme pomicole şi de animale şi să încetinim procesul de depopulare a satului bihorean. Avem un potenţial agricol extraordinar, ce poate genera locuri de muncă. Vrem să protejăm şi să valorificăm cultura şi tradiţiile bihorene specifice locului.

Mang (PSD): Plecăm de la deviza dezvoltare pentru Bihor, prosperitate pentru bihoreni. Eu voi arăta respect cetăţenilor, voi fi partenerul tuturor. Nu voi distribui sume din cotele defalcate preferenţial, aşa cum s-a întâmplat în ultimii 12 ani. De asemenea, voi continua toate proiectele începute de Consiliul Judeţean. Lucru important, pentru că altfel vom risipi bani şi o vom lua de la început cu fiecare mandat. Dorim să dezvoltăm parcuri industriale în judeţ, dar nu neapărat după modelul Primăriei Oradea. În asociere cu administraţiile locale, dorim să înfiinţăm puncte locale pentru preluare, prelucrare şi procesare a produselor agricole. Este o cerinţă a multor fermieri din Bihor. Voi finaliza noul sediu al Muzeul Ţării Crişurilor în următorii maximum doi ani şi voi muta muzeul acolo şi voi asfalta toate drumurile judeţene de pământ şi pietruite.

Meze (PMP): Viziunea mea şi a echipei mele este cuprinsă în Manifestul Mişcării Populare pentru Judeţul Bihor. Spicuiesc de aici: Bihorul – judeţ turistic, pe care l-am descoperit şi acum, în campania electorală. Trebuie să avem curaj să dezvoltăm turismul, prin motor pe care eu l-am găsit într-un Dracula Park. Trebuie să fim curajoşi să ne asumăm un asemenea proiect, un asemenea brand universal, Dracula, şi să aducem în Bihor sute de mii, milioane de turişti. Apoi, putem profita de Revista Familia, brand naţional, pe care putem construi ceva.

  1. Care sunt măsurile pe care le veţi lua în primul an de mandat la şefia CJ Bihor?

Bodea: În primul an trebuie consolidată echipa de lucru. Trebuie aduşi specialişti pe fiecare departament, astfel încât să se poată funcţiona la capacitate maximă în următorii ani. Apoi, scrierea şi aplicarea de proiecte pe fonduri europene, deoarece va trebui să propunem proiecte cât mai repede, nu avem timp de pierdut, fie că discutăm despre infrastructura rutieră a judeţului, despre parcurile industriale şi despre utilităţilor lor sau despre turism, cu proiecte-pilot în diferite zone din Bihor. Tot în primul an va trebui să scriem o nouă strategie clară: încotro se îndreaptă judeţul Bihor, aplicat cu realizări anuale, fie că vorbim despre turism şi locurile de muncă.

Csomortanyi: Am începe cu o monitorizare completă a aparatului CJ Bihor. Nu prea se vede cum se cheltuie bugetul instituţiei. După aceea putem trece la o elaborare a unei strategii de dezvoltare a judeţului de 4, 8 şi 12 ani. Apoi, înfiinţarea unui departament de monitorizare în detaliu a modului de utilizare a banilor publici de către consiliile locale, care îşi fac de cap cu banii publici. Avem nevoie de o echipă foarte serioasă pentru atragerea de fonduri europene. Să vedem ce putere de lobby avem la Bucureşti pentru atragerea de fonduri.

Mălan: Voi sprijini proiectele în curs de realizare ale comunităţilor locale. Prioritatea nr. 1 este aceea de a eficientiza instituţiile din cadrul şi din subordinea Consiliului Judeţean care se ocupă de atragerea de fonduri europene. Fie că vorbim despre fondurile europene pe care CJ le poate atrage direct, fie că vorbim despre colaborare între CJ şi comunele, oraşele, municipiile din judeţ pentru a realiza proiecte pe fonduri europene în comun, fie că vorbim despre sprijinirea concretă a tututor comunelor, oraşelor şi municipiilor din judeţ pentru ca ele să poată accesa fonduri, într-o măsură cât mai mare. Vrem să oferim consultanţă de specialitate şi cetăţenilor din judeţ, care vor să acceseze proiecte cu finanţare europene. Vom lua măsurile necesare ca Aeroportul Oradea să aibă curse externe, dar şi curse interne mai numeroase şi mai ieftine. Vom implica mediul de afaceri local în toate proiectele majore care privesc dezvoltarea Bihorului

Mang: Ştiu că sunt câteva probleme la compartimentul de achiziţii şi la compartimentul tehnic şi acolo voi încerca să completez personalul cu oameni calificaţi. Voi deschide acea reprezentanţă la Bruxelles şi voi înfiinţa o agenţie de dezvoltare judeţeană şi un centru de consultanţă. Voi demara finalizarea Muzeului şi mutarea acestuia. La finele anului 2017 putem să renunţăm la chiria care se plăteşte astăzi către Episcopia Romano-Catolică pentru Muzeul Ţării Crişurilor. Voi continua în ritm alert proiectele pe PNDL şi vom finaliza toate proiectele pe PNDL ale Consiliului Judeţean. Voi analiza cele peste 50 de proiecte scrise deja de actuala conducere a CJ şi vom prioritiza realizarea lor.

Meze: Trebuie să mâncăm produse ieftine, ale ţăranului român, care să ajungă în supermarket-uri. Trebuie să mâncăm sănătos, ieftin şi să stimulăm fermierul mic şi mijlociu. Nu vom putea nivelul de trai în judeţul Bihor şi nu vom avea un sat european, racordat la utilităţi, dacă oamenii nu vor avea locuri de muncă şi bani. Dacă oamenii nu au bani, nu se vor racorda nici apă, nici canal, nici gaz şi vor rămâne tot cu WC în fundul curţii. De asemenea – externalizarea serviciilor sociale. Trebuie să găsim o soluţie prin Biserică şi prin ONG şi să stimulăm voluntariatul, pentru a crea un judeţ cu coeziune socială. Noi, ca oameni, trebuie să fim empatici. Biserica trebuie să aibă grijă de oamenii necăjiţi.

PARTEA A II-A Candidaţii îşi pun întrebări unii altora

TRAIAN BODEA (ALDE), întrebări:

Pentru Ioan Mang: Am văzut că aveţi un program bunicel. În cei trei ani în care aţi fost în conducerea Consiliului Judeţean, 70% din mandatul actualei conduceţi, nu aţi putut să vă puneţi în aplicare programul dvs?

Mang: Îi promit domnului Bodea că dacă eu voi fi preşedinte, iar dumnealui va fi vicepreşedinte, n-am să-l ţin fără atribuţii în mandatul de vicepreşedinte. Sigur, am ocupat această funcţie politic, prin vot, nu am avut nicio atribuţie din iunie 2014, şi din iunie 2014 până în februarie 2015, când mi-am dat demisia, am avut câteva atribuţii. Apoi, programul pe care îl propun este un program al preşedintelui CJ Bihor, nu unul pentru vicepreşedinte al CJ. Sigur, o parte dintre măsuri le-am propus şi ca vicepreşedinte. Am discutat despre o serie de proiecte, inclusiv despre Muzeu, dar sigur că preşedintele are întâietate şi stabileşte ce se face şi ce nu se face. Reacţia lui Bodea: Nu m-aţi convins, deoarece majoritatea a votat întotdeauna. În locul dvs, probabil îmi dădeam demisia în primele luni, dacă vedeam că stau fără atribuţii, decât să stau fără atribuţii pe care eu o consider ca fiind slab eficientă. Reacţia lui Mang: Sigur, e uşor a scrie versuri, când nimic nu ai a spune, dar chestiunea este că dl Bodea nu a fost niciodată în Consiliul Judeţean pentru a şti cum merg lucrurile acolo. Eu vă spun că tot ce s-a făcut acolo, s-a făcut cu contribuţia tuturor trei, pe proiectul preşedintelui de Consiliu Judeţean.

Pentru Mircea Mălan: Are siguranţa că tot dânsul va fi candidat şi după patru ani, în cazul în care va câştiga preşedinţia CJ Bihor, având în vedere că vedem schimbările care se fac la ei (în PNL- n.red.) din patru în patru ani şi nu cumva această schimbare reprezintă o confirmare a mandatelor slabe pe care le-a făcut PNL la Consiliul Judeţean Bihor?

Mălan: Sunt convins că voi fi preşedintele CJ şi voi conduce CJ ca şi cum nu aş mai candida data viitoare. Eu cred că PNL a înţeles mesajul pe care românii l-au dat clasei politice şi vine cu o garnitură nouă, în consonanţă cu ce se cere de către cetăţenii acestei ţări. Apoi, dl preşedinte Cornel Popa nu mai vrea să candideze. Este dreptul domniei sale să aleagă să meagă în toamnă în Parlamentul României, motiv pentru care PNL a decis să îmi acorde mie această încredere. Am susţinut mereu că e nevoie de o viziune integrată a judeţului Bihor. Am lucrat patru ani împreună cu cu primarul Ilie Bolojan şi realităţile le văd oamenii. Reacţia lui Bodea: Eu consider că lipsa de continuitate nu face bine judeţului Bihor. Dl Radu Ţîrle a vrut să candideze, în 2012. Reacţia lui Mălan: Radu Ţîrle nu a vrut să candideze din partea PNL, a trecut la alt partid (Traian Bodea a insistat că Ţîrle a vrut, totuşi, să candideze din partea PNL).

Pentru Ioan Mang: Cum se poziţionează faţă de referendumul de unificare Oradea + Sînmartin, dacă primarul Bolojan va încerca din nou, pentru a treia oară?

Mang: Se face o mare confuzie între referendum şi unificare. Am fost întotdeauna pentru referendum şi credem că trebuiau făcute mai multe referendumuri în Oradea, inclusiv dacă vrem să ne încălzim pe gaz sau nu şi dacă ne trebuie o singură centrală în Oradea sau nu. Pentru unificare, eu nu cred că este soluţia nici pentru bunăstarea orădenilor şi cu atât mai puţin pentru bunăstarea celor din Sînmartin. Personal, nu am terenuri în extravilanul comunei Sînmartin, cum au alţi lideri politici câte 60 de hectare, deci nu voi milita din interese personale. Comuna Sînmartin, prin unificare, pierde cel puţin 40 milioane de euro. Nu cred că e cazul să transferăm taxele şi datoriile Oradiei către Sînmartin. Reacţia lui Bodea: Probabil că dl Mang ştie mai multe, dar noi, în schimb, cred că ar fi benefic pentru dezvoltarea turistică a Oradiei. Reacţia lui Mălan: Să se precizeze care lider politic este acela care are interes pentru fuziune pentru că deţine 60 de hectare în extravilan! (Mălan încearcă să afle dacă Mang se referă la el sau la Ilie Bolojan). Reacţia lui Mang: Nu este vorba despre nimeni de la această masă, nici despre Ilie Bolojan, dar cine are terenurile acelea ştie foarte bine şi dacă va vedea această emisiune, probabil va declara dumnealui.

DANIEL MEZE (ALDE), întrebări:

Pentru Traian Bodea: Nu sunteţi aliaţi ALDE cu PSD?

Bodea: Nu avem o alianţă, suntem singurii care nu am votat acest Guvern slab şi anemic. PSD-ul, voalat, a susţinut acest Guvern care există cu susţinerea PNL. Nu suntem în alianţă cu PSD, suntem un partid de sine stătător, de centru-dreaptă, nici nu îmi doresc, având în vedere că avem o altă viziune politică.

Pentru Mircea Mălan: Dacă veţi fi ales, veţi fi un preşedinte puternic al CJ Bihor? Nici Radu Ţîrle, nici Cornel Popa nu au dat o direcţie clară judeţului Bihor. (Meze se referă inclusiv la faptul că Mălan a evitat să spună dacă va muta Muzeul în sediul pregătit deja, de pe str. Armatei Române sau dacă va muta Muzeul în Cetate, aşa cum vrea primarul Bolojan).

Mălan: Pot să vă asigur că voi fi un preşedinte puternic. În calitate de viceprimar al Oradiei, am fost preşedinte al comisiei de licitaţii la marile licitaţii, am semnat ordinul de începere a lucrărilor, am fost la şedinţe de lucru, am semnat recepţia şi dispoziţia de plată pentru aceste lucrări. Prin urmare, mi-am asumat responsabilităţi foarte mari şi mi-am făcut, cât mi-a fost în putinţă, să îmi fac datoria faţă de cei care m-au ales. Faptul că în programul nostru de guvernare am spus că e nevoie de o expertiză din care să rezulte că din punct de vedere economic, funcţional, urbanistic, cultural este mai bine pentru judeţul Bihor să mutăm Muzeul în Cetate sau în vechea Garnizoană, nu cred că este simptomul unei slăbiciuni. Nu ştiu şi nu cred că puteţi şti nici dvs care sunt aceste consecinţe pentru una sau alta dintre variante. Reacţionează Mang, cu permisiunea lui Meze: Muzeul nu are nevoie de alte studii. Muzeul a cheltuit deja 95% din suma prevăzută în buget ca să fie acolo unde îi este locul şi avem şansa să fie cel mai mare muzeu ca suprafaţă din România şi cel mai modern din Europa de Est. Nu cred că trebuie să îl ducem în derizoriu, să avem un muzeu cum au în celelalte municipii din jur. Trebuie să fie ceva deosebit. Nu cred că e cazul de alte asemenea analize. Va fi primul duel pe care îl veţi avea cu dl Bolojan, care spunea ca nu mai candidează la Primăria Oradea dacă nu va avea un om cu care să poată colabora la CJ Bihor. Reacţia lui Mălan: Nu mă feresc de ideea de a fi un colaborator al primarului Ilie Bolojan. E foarte important ca între cei care conduc aceste două instituţii publice să existe colaborare şi nu divergenţe.

Pentru Ioan Mang: Vă daţi demisia din funcţia de preşedinte al PSD Bihor dacă obţineţi sub 15% la alegerile locale?

Mang: Categoric că da. Eu nu fac referendum până îmi iese. Şi ăsta e comunism.

IOAN MANG (PSD), întrebări:

Pentru Traian Bodea: Pentru că dânsul doreşte să fie preşedintele CJ Bihor, aş vrea să-l întreb dacă dânsul ştie care este suma din bugetul de venituri şi cheltuieli la capitolul buget şi buget local, pe 2016?

Bodea: Trebuie să recunosc că nu am citit bugetul. Nu m-a interesat, având în vedere realizările slabe ale Consiliului Judeţean. Se văd realizările din buget. Având în vedere că realizări nu sunt, îmi închipui că este un buget mic sau prost cheltuit, având în vedere că realizări nu există. Nu am simţit nevoia să citesc bugetul CJ Bihor pentru că nu am simţit eficienţa Consiliului Judeţean Bihor. Reacţia lui Mang: Bugetul la capitolul venituri prevede 379 de milioane de lei. Cred că este foarte important ca cinva care şi-a propus să facă foarte multe lucruri să şi ştie ce are la dispoziţie. De asemenea, tot aud aici că se spune că a fost un mandat slab. Chiar dacă dl Popa a condus CJ Bihor, pot să spun că CJ Bihor, la capitolul atrageri de fonduri europene este pe locul IV în România între consiliile judeţene. În aceşti bani, într-o guvernare a PSD, în Bihor au intrat, după spusele dlui Popa, cele mai mari sume din istoria Consiliului Judeţean Bihor. Reacţia lui Bodea: În tot cazul, nu cred în această eficienţă a CJ Bihor. Bihorenii trebuie s-o spună în 5 iunie dacă sunt mulţumiţi. Cred că se putea o eficienţă mult mai mare, dar nu-i nimic, voi face eu, împreună cu colegii mei, din 2016 în 2020.

Pentru Mircea Mălan: Aţi convinge în continuare firmele să renunţe la contestaţii că altfel le tăiaţi alte lucrări, aşa cum aţi sugerat în primăvara acestui an?

Mălan: Nu am sugerat niciodată aşa ceva. Am convins firmele pentru oraş şi pentru că sunt contestaţii neîntemeiate. Sunt proiecte care trebuie finalizate în anumite termen. Sunt convins că nici dvs nu doriţi ca banii europeni pe care i-am atras să nu fie folosiţi aici. Au fost firme descalificate la licitaţii şi au făcut contestaţii. L-am sunat, a venit la Oradea, l-am convins cu raţiune că acei colegi ai domniei sale erau în eroare şi omul şi-a retras contestaţia. Ce sugeraţi dvs este o simplă acuzaţie cu iz politic. Am pierdut o singură contestaţie în patru ani de zile. Vă rog să comparaţi cu alte instituţii. Reacţia lui Mang: Sunteţi primul om care s-a lăudat în presă că aţi convins firme să renunţe.

Iniţial, MIRCEA MĂLAN (PNL) nu a dorit să pună întrebări contracandidaţilor săi, motivând că la începutul campaniei a promis să nu vorbească despre alţii, ci „exclusiv despre ceea ce am făcut eu, în funcţia pe care am deţinut-o” şi despre ce vrea să facă în calitate de preşedinte al Consiliul Judeţean Bihor. Ulterior, Mălan a avut o contră cu Ioan Mang (PSD), pe tema unor acuze formulate de Mang, care a vorbit despre presupusele interese unor liberali posesori de terenuri în zona Oradea – Sînmartin, pentru fuziunea Oradiei cu Sînmartinul.

CSOMORTANYI ISTVAN (PPMT), întrebări:

Pentru Ioan Mang (PSD): Avem un caz de corupţie foarte urât în cadrul comunităţii maghiare, cazul dlui Kiss. Dacă dl Mang consideră un lucru normal ca după un asemenea scandal cineva să îşi păstreze funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi până în prezent?

Mang: Am părul alb şi ştiu că în ’89, cine a luptat la Revoluţie, a luptat şi pentru prezumpţia de nevinovăţie. Deocamdată, dl Kiss nu a fost condamnat. Prin urmare, doar se bănuieşte că ar fi avut loc acte de corupţie, dar nu este nicio dovadă. Nu sunt avocatul dlui Kiss. Pot să vă spun, în schimb, că există primari condamnaţi în primă instanţă şi îşi continuă munca de primar. Dl Kiss nu a fost condamnat de nimeni, deci îşi continuă activitatea la CJ Bihor. Reacţia lui Csomortanyi: Îmi pare foarte bine când politicieni fac referiri întotdeauna la Revoluţia din ’89 şi îmi pare bine că simţiţi o solidaritate cu dl Kiss. Sunt mulţumit de răspuns. Reacţia lui Mang: Nu ştiu unde au fost unii atunci, în decembrie ’89, ştiu, în schimb, că unii care aveau funcţii politice în vechiul regim sunt lideri marcanţi, azi, în PD, actualul PNL şi aveau funcţii mai puternice decât unii din PSD.

Pentru Mircea Mălan: Dacă va tolera partenerii corupţi (din UDMR – n.red.)? (O întrebare similară cu cea adresată lui Mang.

Mălan: Nu pot răspunde problemele altora. Răspund la întrebări care mă vizează pe mine. Să îmi cereţi părerea despre altceva, aici mă abţin. Reacţia lui Csomortanyi: O alianţă politică are influenţă asupra imaginii ambilor parteneri, consider că este întemeiată întrebarea. Dacă nu se doreşte să se răspundă la ea, accept.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !