Fostul adjunct al Finanţelor şi Vămilor Bihor, trimis în judecată

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Fostul adjunct al Finanţelor şi Vămilor Bihor, trimis în judecată
Dorel Pătcaş a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie Bihor pentru luare de mită (5 infracţiuni) şi spălarea banilor.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Dorel Pătcaş, fostul director al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor și director executiv adjunct al Direcției Generale a Finanțelor Publice a județului Bihor. Acesta este acuzat de înfracţiuni de luare de mită (5 infracțiuni) şi spălarea banilor.

Alături de Pătcaş, sub control judiciar, a fost trimisă în judecată şi Adina Florentina Dumbravă, pentru complicitate la luare de mită şi complicitate la spălare a banilor.

Din rechizitoriul întocmit de procurori reiese că, în perioada noiembrie – decembrie 2009, Dorel Pătcaş, în calitate de director coordonator al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor, ar fi pretins și primit de la administratorul mai multor firme suma de 5.000 lei și bunuri alimentare și nealimentare în valoare de 6.000 lei. Sumele ar fi fost primite în schimbul eliberării unui atestat de comercializare produse petroliere pentru una dintre societățile comerciale controlate de respectivul om de afaceri.

Protecţie plătită

Pătcaş este acuzat şi că, în luna septembrie 2011 (pe vremea când era director executiv adjunct al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale Bihor), beneficiind de ajutorul inculpatului Florian Șandor, ar fi primit de la un alt om de afaceri suma de 6.000 de lei în scopul de a asigura protecția activității ilicite a societății comerciale administrate de acesta.

O altă acuză se referă la o altă şpagă pe care Pătcaş ar fi primit-o, în aprilie 2013, de la un om de afaceri.

„Inculpatul Pătcaș Dorel a pretins, printr-un intermediar, de la un om de afaceri, și a primit în mod direct, suma de 5.000 euro pentru a face demersurile necesare în vederea obținerii unor rezultate favorabile societății administrate de acesta din urmă, ca urmare a unui control fiscal efectuat de inspectorii din subordine și pentru a nu sesiza organele de urmărire penală cu privire la comiterea unor infracțiuni de către agentul comerciale respectiv”, au arătat procurorii.

Potrivit acestora, între anii 2012 – 2014, Dorel Pătcaş, cu ajutorul Adinei Florentina Dumbravă, ar fi pretins şi primit de la doi administratori de firmă (martori denunțători în cauză), prin intermediari, suma totală de 42.000 de euro (29.000 de euro, respectiv 13.000 de euro).

„În schimbul acestei sume de bani, inculpatul Pătcaș Dorel trebuia să facă demersurile necesare pe lângă inspectorii care efectuau controale la societățile comerciale conduse de oamenii de afaceri, astfel încât aceștia să nu constate eventuale aspecte penale și pentru ca aceste controale să fie favorabile firmelor respective. Totodată, în cursul lunii ianuarie 2014, inculpatul Pătcaș Dorel, beneficiind de ajutorul celeilalte inculpate, a disimulat adevărata natură a provenienței sumei de 25.000 de lei (parte din suma totală de 29.000 de euro), prin întocmirea olografă a unui contract de împrumut fictiv, pretins a fi întocmit la 10 ianuarie 2013, semnat de unul dintre oamenii de afaceri și o altă persoană, în condițiile în care știa că suma respectivă provine din comiterea unei infracțiuni de corupție”, mai susţin procurorii.

Măsuri asiguratorii

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unui autoturism și asupra sumelor de bani existente în conturile bancare ce aparțin lui Dorel Pătcaş.

De asemenea, procurorii au mai dispus măsura asigurătorie a sechestrului și asupra sumelor de 12.400 euro, 6.600 de lei și 550 dolari americani, ridicate cu ocazia percheziției efectuată la domiciliul celeilalte inculpate.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză și măsura preventivă luată în cazul Adinei Florentina Dumbravă.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai propus instanței de judecată înlocuirea măsurii preventive a arestului la domiciliu dispusă față de Dorel Pătcaş cu măsura preventivă a controlului judiciar.

Procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei și continuarea cercetărilor față de Florian Șandor, șef al serviciului inspecție fiscală al Direcției Județene pentru Accize și Operațiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Bihor, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită. JB – C.D.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !