Fostul dictator Augusto Pinochet a murit

Reactualizat la:
Fostul dictator Augusto Pinochet  a murit
CHILE – Fostul dictator chilian, Augusto Pinochet, în vârstă de 91 de ani, a murit în duminică seară, la o săptămână după ce a suferit un atac de cord şi un edem pulmonar grav.

Pinochet a fost eliberat pe cauţiune cu câteva zile înainte de a muri, după ce fusese condamnat la arest la domiciliu pentru abuzurile din timpul celor 17 ani de dictatură. Augusto Pinochet a condus Chile din 1973, când a venit la putere în urma unei lovituri de stat, şi până în 1990.

În ultimii ani, Pinochet a suferit mai multe atacuri vasculare. În 2004, a avut un atac cerebral, în urma căruia şi-a pierdut temporar cunoştinţa. În timpul spitalizării, fostul dictator a primit ultima împărtăşanie, dar şi-a revenit ulterior. Recent, Pinochet a fost diagnosticat cu demenţă senilă, suferea de diabet, hipertensiune, artroză şi deficienţe de irigare cerebrală.

Starea precară de sănătate a fost motivul pentru care a scăpat de unele procese pentru crimele şi abuzurile comise în timpul regimului său. Chiar dacă majoritatea judecătorilor l-a considerat prea bolnav pentru a fi judecat, săptămâna trecută Pinochet a fost condamnat la arest la domiciuliu pentru executarea unor bodyguarzi ai fostului preşedinte marxist Salvador Allende.

Verdictul a venit la câteva zile după ce fostul dictator chilian a împlinit 91 de ani. Pe 25 noiembrie el şi-a asumat responsabilitatea politică pentru abuzurile din timpul celor 17 ani cât a stat la putere. În acea perioadă, 3000 de oameni au murit sau au dispărut fără urmă, iar aproape 30 de mii au fost torturaţi. Cei mai mulţi erau din opoziţie. Zeci de mii de chilieni au părăsit ţara în perioada 1973-1990, din motive politice.



0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase