Fostul rector, Teodor Maghiar, trimis în judecată

3Comentarii
Fostul rector, Teodor Maghiar, trimis în judecată
ORADEA - Fostul rector al Universităţii Oradea, Maghiar Teodor, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals intelectual, uz de fals şi fals material în înscrisuri oficiale.

Potrivit rechizitoriului în perioada ianuarie 2000 – ianuarie 2004, în calitate de rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar a întocmit şi trimis la Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC), situaţii statistice conţinând date nereale referitoare la numărul de studenţi, precum şi la alte persoane admise la studii pe locuri fără taxă, cu scopul de a atrage mai mulţi bani către universitate, întrucât de numărul studenţilor depinde dimensionarea alocaţiei bugetare. „Datele respective certifică în mod fals că anual, la universitate urmau cursuri pe locuri fără taxă între 17.000 şi 33.000 de participanţi la studii, în realitate fiind vorba de aproximativ 14.000”, se arată în comunicatul Parchetului Naţional Anticorupţie. Mai mult, procurorii au constatat că una dintre raportările false a fost făcută de către Maghiar în cursul lunii noiembrie 2004, în numele Universităţii Oradea, în condiţiile în care nu mai ocupa nicio funcţie de conducere.

„Prejudiciul adus bugetului de stat se ridică la valoarea de 882.045.609.000 ROL (echivalentul a aproximativ 24,3 milioane euro), reprezentând diferenţa dintre alocaţiile bugetare efectiv acordate de minister şi sumele ce s-ar fi cuvenit de drept în funcţie de numărul real al participanţilor la studii pe locuri bugetate”, se mai arată în comunicat.

Procurorii continuă cercetările faţă de Maghiar Teodor şi faţă de fiul acestuia, Maghiar Traian Teodor, şi el fost rector al Universităţii Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în legătură cu eliberarea unui număr de 26 de diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare la Universitatea Oradea.

Pentru întreaga sumă rezultată ca fiind alocată în plus de la buget în urma supradimensionării numărului de studenţi de la Universitatea Oradea, MEC a precizat că se constituie parte civilă.

Pentru recuperarea prejudiuclui, pe averea fostului rector a fost pus sechestru asigurator şi a fost aplicată inscripţie ipotecară asupra unui autoturism MERCEDES BENZ A 140, 4 imobile (clădiri) cu valoare impozabilă totală de 1.612.828,29 RON, trei terenuri intravilan în suprafaţă totală de 3.171 mp.

Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.
Georgiana Anghel3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor