Fotografi orădeni se afirmă în ţară

Succesul de care se bucură membrii Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea îi aduce în atenţia diferitelor saloane naţionale de artă fotografică, la care se participă în mod frecvent cu lucrări ce stârnesc un deosebit interes.   

Pentru sustinerea afirmatiei, cea mai buna dovada în acest sens sunt premiile câstigate la cel de-al XXIII-lea Salon de Arta Fotografica – Craiova 2005. Astfel, din lucrarile trimise de fotografii oradeni, juriul a acceptat instantaneele propuse de artistii Stefan Toth (A.FIAP) – Mustaciosul, Provocare si Parasita – si Vasile Venig (A.FIAP) – Plimbarea în ploaie, Parasitii, Fara titlu, In memoriam V.I. Dintre exponatele prezentate în cadrul salonului au fost selectionate si premiate lucrarea lui Stefan Toth intitulata „Mustaciosul”, care a obtinut mentiunea juriului, si lucrarea colegului sau Vasile Venig „Plimbarea în ploaie”, care a fost onorata cu medalia de aur a Asociatiei Artistilor Fotografi din România.

O alta manifestare de exceptie, din lumea fotografiei, este aniversarea în acest an a unui deceniu de existenta a Uniunii Artistilor Fotografi din Bucovina. Evenimentul va fi sarbatorit în cadrul Zilei fotografiei din România. În acest context, la Complexul Muzeal Bucovina din Suceava va fi vernisata o expozitie nationala de arta fotografica, realizata din lucrarile cele mai valoroase trimise pentru editia jubiliara a salonului „Bucovina Mileniul III” si care au fost acceptate de un juriu national.

Alaturi de ceilalti membri ai juriului au fost invitati sa participe si artistii fotografi Stefan Toth (A.FIAP), presedintele Clubului Fotografic „Nufarul”, si Teodor Radu Pantea (E.FIAP), membru de onoare al fotoclubului oradean.

Apreciati

Sase dintre membrii fotoclubului din Oradea au participat la acest salon national cu o colectie de 34 de fotografii alb-negru si color. În urma participarii, din cele 34 de instantanee au fost selectionate, de un juriu national, 22 de fotografii ale artistilor oradeni, care vor fi expuse la salonul jubiliar: Constantin Dancoglu (E.FIAP) – trei lucrari, Vasile Venig (A.FIAP) – trei lucrari, Mircea Dragos – o lucrare, Daniel Pazmany – sase lucrari, Nicolae Weisz – patru lucrari, Bogdan Costea – trei lucrari si Gavril Nagy – doua lucrari.

Lucrarea lui Daniel Pazmany intitulata „Cupola” a fost distinsa cu medalia Uniunii Artistilor Fotografi din Bucovina. De apreciat este faptul ca artistii oradeni prezenti cu lucrari sunt absolventi ai cursurilor de tehnica si arta fotografica organizate de Fotoclubul „Nufarul” din Oradea.

Laura Voicu