Fotografiile din viața privată a persoanelor publice nu pot fi difuzate fără acordul acestora

Fotografiile din viața privată a persoanelor publice nu pot fi difuzate fără acordul acestora
În încercarea de a stabili granița între dreptul la imagine și dreptul la liberă exprimare, legea și practica judiciară au definit câteva reguli principiale.

Fotografierea unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia, este de principiu interzisă, indiferent dacă este urmată sau nu de utilizarea acelei imagini sau înregistrări. Mai mult decât atât, fotografierea sau inregistrarea de imagini a unei persoane aflate în spații private fără consimțământul acesteia constituie infracțiunea de Violare a vieții private.

În ce privește persoanele care ocupă o funcție care implică desfășurarea unor activități publice (de exemplu membrii Parlamentului, Guvernului și ai altor autorități publice) fotografierea și utilizarea imaginilor sunt mai permisive, notorietatea persoanei conferind o notă de „publicitate” activităților sale, corespunzătoare unei nevoi de informare mai acute a publicului larg.

Fotografierea și utilizarea imaginilor cu activități private desfășurate în locuri publice sunt legale numai dacă înregistrările sunt utilizate cu bună-credință.

Curtea de Apel Bucureşti, prin Decizia nr 506/2016 pronunțată la data de 27.06.2016, a statuat că nu pot fi difuzate fotografii din viaţa privată a unei persoane, fără acordul său, chiar dacă aceasta este o figură publică şi este surprinsă într-un loc public.

În România, conceptul de privacy (intimitate) este insuficient. Când vorbim de viaţa sa particulară, cea intimă sau cea de familie orice persoană are dreptul să fie lăsată în pace, să fie anonimă, să fie ferită de ochii celorlalţi, doar ea fiind cea care poate decide asupra modalităţilor de folosire a informaţiilor care o privesc sau a imaginilor cu ea.

Potrivit jurisprudenţei CEDO, imaginea unei persoane este un atribut al personalităţii sale, ţine de viaţa sa privată, şi presupune dreptul individului de a controla cum este folosită imaginea sa, inclusiv să refuze publicarea fotografiilor.

În concluzie, considerăm că trebuie găsit un echilibru în cele două valori democratice și anume libertatea de exprimare, respectiv dreptul la viață privată, ambele fiind necesar a fi respectate într-o societate ce se vrea a fi democratică.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !