Francezii ne vor la masa lor

Francezii ne vor la masa lor
Semnarea acordurilor oficiale de cooperare între judeţul Bihor, reprezentat de Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Oradea, şi regiunea Montbeliard din Franţa a avut loc vineri, ca parte a vizitei delegaţiei oficiale din Montbeliard în Oradea, condusă de vicepreşedintele comunităţii franceze, Daniel Girard.

Relaţiile dintre Comunitatea Urbană Montbeliard şi judeţul Bihor au debutat în anul 2004, când au avut loc contacte între reprezentanţii părţii franceze şi cei ai Bihorului. Partea franceză a propus oficializarea cooperării bilaterale, urmând stabilirea domeniilor de cooperare şi a planului de acţiune, precum şi alcătuirea unui calendar de activităţi.

Montbeliard, adică Peugeot

Comunitatea urbană a Regiunii Montbeliard are o structură deosebită, fiind compusă din 29 de oraşe sau comune, cu un număr de 120.000 de locuitori, care formează comunitatea, funcţionând ca un tot unitar. Conducerea este atribuţia unui consiliu cu 68 de membri care nu sunt aleşi direct de cetăţeni, ci sunt consilieri municipali într-una din cele 29 de localităţi. Comunitatea are peste 500 de agenţi economici şi un buget de 167 milioane de euro, majoritatea provenind de pe urma industriei.

Prezenţi vineri în faţa presei, francezii nu au ezitat să se laude cu celebrul constructor de automobile Peugeot. De altfel, automobilele Peugeot şi Citroen sunt produse la Sochaux, o comună lipită de oraşul-centru Montbeliard. Alături de Renault, Peugeot reprezintă practic emblema industriei auto franceze în lume.

Domenii de colaborare

Cel care a facilitat colaborarea româno-franceză a fost Ioan Roxin, director al Departamentului Multimedia din cadrul Universităţii Franche-Comte Montbeliard. Roxin este de origine română, fiind de loc din Salonta.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Gavrilă Ghilea, a punctat câteva elemente: „Întâi să stabilim domenii de colaborare pe termen scrut, mediu şi lung, şi apoi să punem la punct un program de întâlniri, pentru ca acest acord să nu fie doar pe hârtie”.

Programul vizitei oficiale a francezilor cuprinde şi întâlniri legate de domeniile de cooperare propuse, şi anume: administraţie, turism, economic, cultural, educaţie, şi se va încheia la data de 21 mai.

Călin Corpaş, Sergiu Briceag0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !