Francofonii de Criş

1Comentariu
ORADEA – „Bonsoir mes amis! Soyez les bienvenus!” (Bună seara, prieteni! Bine aţi venit!), sunt cuvintele cu care s-au întâmpinat studenţii orădeni marţi seara. Columbus Cafe e locul de întâlnire a celor care au dorit să ia parte la o noapte cu iz francez.

Muzica Hexagonului şi câteva butelii de vin de Bordeux au redat atmosfera în care romanticii francezi îşi petrec momentele de relaş. Deşi nu se bucură de aceeaşi popularitate ca şi limba engleză, studenţii au mărturisit că limba franceză e mult mai deosebită.

Francofoni din Mauritius

Seara francofonă a început în jurul orei 21:00 însă, înainte de a ajunge la a degusta din divina băutură a lui Bachus, studenţii s-au delectat cu două proiecţii ale artei cinematografice, vizionate la Liceul „Don Orione”, respectiv „L ‘Auberge espagnol” de Cedric Klapisch şi „Le Grand bleu” de Luc Besson, puse la dispoziţie de către Asociaţia Studenţilor Francofoni (AEF) din Oradea.

Cele două evenimente au fost organizate de Asociaţia Studenţilor Francofoni din Oradea şi a avut ca scop celebrarea Zilei francofoniei. Deşi acţiunile au fost organizate de AEF, participanţii au venit din partea mai multor facultăţi, cei mai mulţi fiind studenţii medicinişti, dar nu au ratat ocazia unei petreceri nici studenţii străini, originari din Insulele Mauritius.

Factbox

Scurt istoric al francofoniei

Bazele francofoniei instituţionale au fost puse la data de 20 martie 1970, prin crearea la Niamey a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică.
În calitate de stat membru al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), România celebrează la 20 martie Ziua internaţională a francofoniei. Pe plan naţional, evenimentul este marcat în acest an, în perioada 19-25 martie, printr-o serie de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice.

România este prezentă în cadrul francofoniei din 1991 şi, alături de Bulgaria, a fost prima ţară din Europa de Est care şi-a manifestat interesul pentru apartenenţa la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

Ioana Iuhas1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor