Franturi de paradis expuse in fotografii, la Timisoara

De S.P.D.
Franturi de paradis expuse in fotografii, la Timisoara
Paradisul există! Se află chiar aici la Timişoara şi 350 de frânturi din el, de dovezi fotografice ale lui, vor putea fi văzute în de mâine, la Muzeul de Artă, în cadrul Întâlnirilor Fotografice de la Timişoara, au promis curatorii Surexpositions, arhitecţii francezi Nicolas Delon şi Jullien Chopin.

Organizator al Întâlnirilor Fotografice de la Timişoara, eveniment ajuns la a şaptea ediţie şi care se desfăşoară între 10 şi 30 noiembrie 2011, Institutul Francez a dorit sa confrunte în acest an arta fotografică contemporană cu privirea arhitectului. De aceea a ales drept curator al Surexpositions 2011 colectivul de de arhitecţi Encore Heureux din paris. Expozanţi sunt la această ediţie doi artişti francezi şi doi români, la rându-le arhitecţi sau implicaţi în acest domeniu, iar subiectul exclusiv al expoziţiei este, tot în premieră, Timişoara. ”Aveţi norocul de a trăi într-un oraş pe care nu l-aţi distrus complet. Încă mai sunt cartiere neocupate de acei oameni cu bani care demolează casele vechi şi îşi fac altele, din termopane şi var alb sau chiar mai rău. Am întâlnit aici un mixt interesant de arhitectură istorică, de influenţă maghiară, apoi de influenţă sovietică, dar şi o arhitectură contemporană, inclusiv cu influenţe ţigăneşti, acele palate care, ca fenomen, ne interesează foarte tare. I-am invitat aşadar pe cei patru artişti să vină dinainte aici, la Timişoara, să descopere oraşul 6 zile şi să se lase conduşi de propria intuiţie în a-l recompune în expoziţie. Un frântură de paradis pe care am descoperit-o noi aici sunt acele peturi de plastic, tăiate, aşezate în faţa unor case cu gura în jos, ca să ocrotească de frig plantele, mici sere improvizate cu delicată grijă”, au declarat arhitecţii parizieni, membri ai colectivului Encore Heureux.

Autori ai expoziţiei ”Frânturi de paradis”, al cărei vernisaj va avea loc joi, 10 noiembrie, la ora 18, la Palatul Baroc (Piaţa Unirii), sunt Cindy Lelu şi Magali Paulin reprezentând Franţa, Loredana Brumă şi Ştefan Tuchilă reprezentând România. ”Cum ne raportăm ideii de paradis astăzi, aici, în România, la Timişoara? Există paradis în grădini, în curţi, în spatele ferestrelor? Este paradisul un vis urmărit, un ideal de cucerit sau este o idee prea veche pentru a se materializa în locuri construite? Putem, în câteva zile, cu o privire exterioară asemenea exploratorului urban, să adunăm fragmente sau să culegem câteva frânturi de paradis? Ca la începutul unui inventar pe care îl ştim incomplet din capul locului, această expoziţie este ca un exerciţiu de a împărtăşi, o formă de antrenament care presupune că dacă paradisul ar avea o origine, aceasta s-ar afla probabil în privirea celor care observă oraşul şi locuitorii săi”, explică autorii. Accesul publicului la Întâlnirile fotografice de la Timişoara este liber.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !