Frate, frate, dar Burgerul e pe bani!

27Comentarii
Frate, frate, dar Burgerul e pe bani!
ORADEA – Fraţii Micula au avut o tentativă de reaşezare pe poziţii în cadrul grupului de firme pe care le deţin împreună. Pentru aceasta, ei au ajuns să se judece pentru funcţii chiar la nivelul Curţii de Apel Oradea.

În esenţă, Viorel Micula a cerut instanţei să anuleze actele de angajare a fratelui său, pe funcţia de director general al SC Transilvania General Import – Export (TGIE). Curtea de Apel a respins însă pe 23 mai respectiv pe 31 mai recursurile formulate de Viorel şi Ioan Micula în dosarele 604/35/2007 respectiv 1704/111/2007.

 

Deceniu de prosperitate

În anul 1992 firmele celor doi fraţi au fuzionat. Astfel, firma care a rezultat, TGIE, urma să fie condusă de comitetul director format din asociaţii Ioan Micula, Călin Micula şi Viorel Micula.

În solicitarea sa către instanţă Viorel Micula a observat că funcţia de director general, deţinută de Ioan Micula, încă dinainte de fuziune, nu ar mai fi prevăzută în statutul firmei după fuziune şi că TGIE ar trebuie condusă de colegiul director în care fraţii ar trebuie să fie pe picior de egalitate.

În schimb, în favoarea sa, Ioan Micula a arătat instanţei că în urma fuziunii singura modificare adusă statutului a fost aceaa că Viorel Micula a fost primit în comitetul director.

În plus, Ioan Micula susţine în adresa formulată către instanţă că nu poate fi acţionat niciun membru al colegiului în instanţă fără ca acest aspect să fie aprobat de AGA. La dosar Ioan Micula a mai adus şi acte semnate de el, în calitate de director general al SC Transilvania Import – Export care au fost aprobate de colegiul director din care face parte şi fratele său.

Structura acţionariatului arată că soţii Ioan şi Eva Micula deţin 47,5% din acţiuni, Viorel Micula 47,5% şi Rieni Drinks 5%.

 

Greu de împărţit…

Fraţii Micula au pus bazele afacerii în anul 1992, după ce s-au întors din Suedia, unde au plecat în anii ’80. Imediat după ce s-au întors în ţară au înfiinţat câteva zeci de firme în domeniul alimentaţiei publice.

La această oră fabricile lor produc de la paste la băuturi răcoritoare şi sucuri. Cei doi mai deţin pe litoralul românesc 12 hoteluri în staţiunea Mamaia şi un trust media cu televiziuni naţionale şi locale, un cotidian central şi două cotidiene locale de limba română şi unul de limba maghiară, posturi de radio naţionale şi locale.

În ultimele topuri, averea fraţilor Micula era estimată la 770 de milioane de dolari, clasându-se printre primii zece cei mai avuţi români.

Anul trecut se vehicula ideea că cei doi fraţi doresc să se axeze fiecare pe anumite sectoare. Ioan Micula ar fi urmat să se concentreze pe producţia de alcool şi partea de alimentaţie iar Viorel Micula se focaliza pe presă, hoteluri şi sucuri. La instanţă a existat un dosar în acest sens, însă acţiunea a fost retrasă.

 

 

 

Polemici frăţeşti

De altfel, anul trecut, la aniversarea unui post de radio local din trusul lor de presă, cei doi nu s-au sfiit să se „pişte” în public. Mai în glumă mai în serios, Ioan Micula a lăsat să se înţeleagă că el este cel care produce majoritatea banilor pe când Viorel mai mult investeşte, inclusiv prin instituţiile de presă.

Contactaţi ieri telefonic, fraţii Micula s-au declarat în consens. „Totul s-a normalizat. Nu este nicio problemă deosebită la nivelul conducerii companiei”, ne-a declarat Viorel Micula.

„Am rămas director. Ne mai contrazicem şi noi pe idei, unul vrea să promoveze un anumit produs altul alt produs”, a spus şi Ioan Micula. În ceea ce priveşte problemele care ar putea exista între el şi fratele său, Ioan a comentat: „Probleme şi provocări apar de când te naşti până mori, dar noi le soluţionăm. Ne certăm şi ne împăcăm de trei ori pe zi. Dar asta nu afectează cu nimic activitatea. Eu am 50% el are 50% nu putem să acţionăm unul fără altul”.

 

Georgiana Anghel

 

Taguri:


27Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor