Frauda cu taxa auto la AFP Vascau

Diferenţa dintre taxa reală şi cea care a fost încasată este de peste trei miliarde de lei vechi.

Peste 320.000 de lei lipsă la taxa inmatriculare auto la Administraţia Finanţelor Publice (AFP) Vascau. Aceasta este suma estimată în urma verificărilor făcute de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor la administraţia amintită. „În urma unor sesizări, am pornit o verificare la AFP Vaşcău în legătură cu modul de calcul al taxei de poluare şi emiterea deciziilor de calcul a acestei taxe”, ne-a informat Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor.

Verificări

După primele verificări, s-au constatat diferenţe mari între taxa plătită efectiv şi taxa reală. În unele cazuri s-a plătit o taxă de zece ori mai mică. „Diferenţele au fost constatate după ce am confruntat cărţile de identitate ale autovehiculelor din dosarele de la AFP Vaşcău cu originalele puse la dispoziţie de către RAR”, a explicat Vasile Farc.

În urma descoperirii acestor cazuri, DGFP Bihor a luat decizia de a efectua control de fond pentru toată perioada 1.01.2009 – 30.05.2010.

Din verificările făcute, în 49 de cazuri nu corespund certificatele de înmatriculare auto din dosarele de la AFP Vaşcău cu cele prezentate de RAR. „Am tras concluzia că, cărţile de identitate ale maşinilor au fost falsificate atât în ceea ce priveşte numărul de omologare, anul fabricaţiei cât şi emisiile de CO2”, spune reprezentantul Finanţelor bihorene.

Din estimările făcute în urma controalelor, rezultă o diferenţă de taxă de 320.000 de lei.
„În octombrie 2010, după finalizarea controlului, DGFP Bihor a depus plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Beiuş în vederea cercetării şi clarificării situaţiei şi depistării vinovaţilor”, subliniază Vasile Farc.

Respectând normele legale, AFP Vaşcău a emis deciziile de recuperare a diferenţei de taxă. Aici au început să apară surprizele. „În momentul când titularii au primit aceste decizii, un număr de 11 dintre aceştia nu au recunoscut că au avut vreodată în posesie un autoturism şi nici nu au solicitat vreodată calcularea taxei de poluare”, a încheiat reprezentantul Fiscului.

D.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !