Frig de îngheață…apele | Administrația Bazinală de Apă Crișuri atrage atenția asupra riscurilor

De Simona Albinaru
Reactualizat la:
Peisaje mirifice
Peisaje mirifice - © Foto: ABA
Administraţia Bazinală de Apă Crişuri avertizează populaţia cu privire la pericolul pe care îl prezintă formaţiunile de gheaţă de la suprafaţa râurilor.

Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri. La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum: gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare.
În prezent, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile: Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe valea Iad. Marea majoritate a lacurilor de acumulare prezintă formațiuni de gheață. Pentru prima dată de la umplerea sa, lacul acumulării Suplacu de Barcau a înghețat pe o suprafață de 40 de ha.

aba-4

„Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate. În cazul rîurilor, la debite mai mari, apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede, și astfel apare riscul de înec. Deși stratul de gheață în cazul acumulărilor este destul de gros, de 20-25 cm, prezența unor ochiuri poate duce la dislocarea blocurilor de gheață, și deci la situații periculoase.” a declarat Dorel Dume, directorul ABA Crişuri.

aba-3

În această perioadă se întâmpină dificultăți în ceea ce privește măsurătorile hidro sau manevrele de la turnurile de control. În barajele de acumulare, în luna ianuarie, volumul stocat este de 128 miloane mc de apă, un volum suficient pentru a satisface, necesarul de apă pentru folosinţele consumatoare.

În următorul interval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.

aba-10Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !