Frigidere lipsa in scolile rurale

3Comentarii
Frigidere lipsa in scolile rurale
Deşi după controale şcolile s-au igienizat, unele continuă să fie fără frigiderul necesar pentru „Cornul şi laptele”.

Luni debutează noul an scolar. În virtutea acestui fapt, prefectul Gavrila Ghilea a prezentat săptămâna trecută problemele depistate de către cele patru echipe de control ce au inspectat 75 de scoli. Iată-le: lucrări întârziate la reparaţii, curţi şi săli de clase neigienizate sau insalubre, iluminat deficitar, latrine nevidanjate, lipsa unor spaţii adecvate sau frigidere pentru depozitarea alimentelor din cadrul programul „Cornul şi laptele”, lipsa unor surse de apă potabilă.

Rezolvări parţiale

Cum inspectorii au dat un termen pentru remedierea problemelor (5 septembrie – n.r.), între timp s-au mai rezolvat din neajunsuri. „Peste tot s-a efectuat igienizarea spaţiilor de învăţământ şi a curţilor. În schimb, împrejmuirea perimetrului şcolar nu a fost finalizată, în cele mai multe cazuri din cauza lipsei fondurilor”, a declarat Ghilea, exemplificând la acest ultim capitol. E vorba despre şcolile din Remeţi, Şerani, Borod, Lugaşu de Sus, Avram Iancu, Tămaşda şi Păgaia.

De asemenea, nu s-au remediat problema frigiderului la şcolile din Hinchiriş, Cusuiuş, Boiu, Ghiorac, Ciumeghiu, Dicăneşti, Topeşti şi Sâmbăta.

La Avram Iancu s-a mai descoperit o problemă: pentru că nu-şi primeşte banii pentru execuţia unei centrale termice la şcoală, constructorul ameninţă că o demontează. În cele din urmă s-a obţinut o amânare, până la 1 octombrie. Se speră la găsirea unei soluţii pentru plata executantului…

La Butan, din cauza lucrărilor mult întârziate la corpul de clădire destinat şcolii cu clasele V-VIII, s-a decis mutarea elevilor în centrul de comună, la Măgeşti, „unde funcţionează o şcoală nouă, modernă”, a arătat reprezentantul Guvernului.

Greu cu autorizaţia

La 122 de şcoli lucrările de reparaţii/renovare nu sunt finalizate nici azi. Cu toate acestea, anul şcolar va începe şi în aceste şcoli. Din cele 932 de clădiri în care se face şcoală în Bihor, 203 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare iar 427 sunt în curs de autorizare. 15 şcoli din tot judeţul au fost desfiinţate. „În cele mai multe cazuri din cauza numărului redus de elevi”, a spus prefectul de Bihor. 87 de microbuze deservesc 4.210 elevi. Aceştia sunt transportaţi de regulă din sate către centrele de comună.

101.527 elevi şi preşcolari vor frecventa sistemul educaţional bihorean în acest an şcolar.

C.C.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor