Frigul, coşmarul boschetarilor

2Comentarii
Frigul, coşmarul boschetarilor
ORADEA – În urma unei adrese emise de către Ministerul Sănătăţii, autorităţile bihorene au inventariat persoanele vulnerabile la condiţii meteorologice vitrege şi au stabilit cine răspunde de transportarea şi îngrijirea lor.

Prefectura, Autoritatea de Sănătate Publică, Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi Asociaţia Medicilor de Familie din Bihor sunt instituţiile care au întocmit şi o schemă privind transportarea şi internarea acestora în unităţi spitaliceşti pentru acordarea îngrijirilor de urgenţă. Lista cuprinde peste 400 de nume ale unor persoane care fac dializă, ale gravidelor cu risc şi ale celor aflate în ultima lună de sarcină, ale unor copii, vârstnici, persoane dependente fizic şi bolnavi cronici care necesită supraveghere şi monitorizare.

„Întocmirea listei a fost necesară pentru ca fiecare autoritate, de la primăriile comunale până la managerii de spitale, să ştie ce are de făcut dacă s-ar institui cod galben sau portocaliu pe raza judeţului”, a declarat prefectul Mircea Ghitea. Schema de acţiune întocmită indică exact, în cazul fiecărei persoane vulnerabile, domiciliul şi care anume este staţia sau substaţia de ambulanţă din judeţ care trebuie s-o transporte la nevoie, precum şi în care unitate spitalicească anume, a spus directorul ASP Bihor, dr Ladislau Ritli.

Prefectura, ASP, Serviciul de Ambulanţă şi Asociaţia Medicilor de Familie din Bihor au stabilit şi măsurile organizatorice care trebuie respectate în situaţii meteo nefavorabile pentru a evita problemele constatate în alte judeţe ale ţării, unde maşinile de intervenţie nu au putut răspunde în timp util la apelurile de urgenţă.Boschetarii, duşi la spital

Ritli a adăugat că, într-o întâlnire cu managerii de spitale din judeţ, le-a recomandat acestora ca aproximativ 15 la sută din numărul total de paturi să fie pregătite pentru eventuala internare a pacienţilor vulnerabili la condiţii meteorologice extreme. O parte dintre aceşti pacienţi vulnerabili sunt persoanele fără adăpost, aşa-zişii homeless-i sau boschetari. Autorităţile spun că Oradea ar avea parte de aproximativ 80 de persoane fără adăpost, localizate îndeosebi în jurul conductelor din strada Shakespeare, în Calea Clujului sau în Parcul Petofi. Municipalitatea a amenajat pentru aceste persoane două corturi în strada Guttenberg, aşa-numita zonă Ţincopana.

De asemeena, mai există un centru de primire pentru asemenea persoane pe strada Digului. Problema e că, pentru a putea fi primiţi în aceste centre, homeless-ii trebuie să-şi facă în prealabil analizele medicale. Mulţi dintre ei refuză însă să facă acest lucru, preferând să rămână în stradă. „Din fericire, în această condiţiile meteo nu au fost aşa de aspre. Au fost doar două solicitări ale Ambulanţei pentru unul sau doi homeless-i”, a spus dr. Tiberiu Bondar, şeful Ambulanţei Bihor. Acelaşi Bondar a dat exemplul unei paciente care solicită des Ambulanţa pe strada Shakespeare, însă nu doreşte să părăsească locul de pe lângă conducte, de frică să nu-l piardă.

Calin Corpas2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor