Frontierele româneşti dezbătute la Oradea

Frontierele româneşti dezbătute la Oradea
ORADEA - Timp de patru zile la Oradea are loc simpozionul „Frontierele spaţiului românesc în contextul european”, care se regăseşte la prima ediţie. Manifestarea este organizată în colaborare de Universitatea din Oradea şi Universitatea de Stat din Chişinău, Republica Moldova.

„Mă bucur că am reuşit să stabilim acest dialog între două oraşe aflate oarecum diametral opuse în spaţiul românesc”, a subliniat prorectorul Barbu Ştefănescu de la Universitatea din Oradea. Lucrările seminarului au fost deschise azi, ceremonia de deschidere fiind găzduită de Sala mare a Primăriei din Oradea. La manifestare au participat nume importante din rândul istoricilor şi pasionaţilor de istorie din Oradea, cum ar fi profesorii Gabriel Moisa, Mihai Drecin, Alexandru Niculescu (profesor emerit al Universităţii din Udine) sau directorul Muzeului „Ţării Crişurilor”, Aurel Chiriac.

Un viitor comun

Printre cei care au luat cuvântul în deschiderea simpozionului s-a numărat şi decanul Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale, prof. Ioan Horga care a reamintit că noţiunea de frontieră este una în vogă, dar că odată cu aderarea la Uniunea Europeană apar noi frontiere.

„Simpozionul vrea să pună la unison ceea ce consideră colegii de dincolo şi de dincoace de Prut ce înseamnă viitorul prin prisma aderării la UE”, motivează Ioan Horga. Acesta susţine că pe parcursul celor patru zile vor fi prezentate lucrări care vor analiza din punct de vedere istoric, social şi lingvistic spaţiul delimitat de frontierele româneşti. La lucrările seminarului au participat şi studenţii Facultăţii de Istorie din Oradea pentru care eexperienţa îi poate ajuta de-a lungul studiilor.
Valentin Teuca0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !