Frontierişti gata de aderare

ORADEA – După aderarea României la Uniunea Europeană, controlul la frontiera cu Ungaria se va desfăşura după alţi parametri. Începând cu luna ianuarie, călătorii vor fi opriţi la un singur control, la trecerea în Ungaria.

Poliţiştii de frontieră din cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră Oradea au fost instruiţi, timp de două zile, privind modalităţile şi procedurile de efectuare a controlului în comun, la o singură oprire, cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine.

Mai uşor cu Ungaria
Directorul DPF Oradea, comisarul-şef Ioan Buda, a explicat care va fi modalitatea de control la frontieră după 1 ianuarie 2007: „Fiecare punct de trecere a frontierei de la graniţa cu Ungaria a fost evaluat şi s-a stabilit locaţia în care se va face controlul comun după data aderării. Tonetele poliţiştilor de frontieră maghiari şi români vor fi lipite una de alta, iar linia de control va fi linia de mijloc dintre cele două tonete.

Cetăţeanul care se va prezenta la ieşirea din România va înmâna paşaportul poliţistului de frontieră român care va face verificările, după care va înmâna paşaportul grănicerului maghiar care va permite intrarea în Ungaria a cetăţeanului şi îi va înapoia paşaportul”.

Control computerizat
La întâlnirea de la Oradea a participat şi adjunctului inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, chestorul Neculai Burnichi, şefii de inspectorate din cadrul DPF Oradea, şefii birourilor operative, precum şi şefii Sectoarelor Poliţiei de Frontieră şi ai Punctelor de Trecere a Frontierei.

„Principalele subiecte puse în discuţie au fost: efectuarea controlului comun, la o singură oprire, controlul documentelor de călătorie şi a mijloacelor de transport, proceduri privind controlul de mărfuri, migraţia şi traficul ilegal de persoane, implicaţiile noii tehnici prin prisma noii metodologii de supraveghere şi control la viitoarele frontiere interne.

Cu această ocazie a fost prezentat şi sistemul IT Back-up, prin intermediul căruia va fi posibil transferul de date dintre punctele de trecere a frontierei şi baza centrală. Sistemul va asigura poliţistului posibilitatea de a verifica online datele persoanelor care tranzitează frontiera”, a explicat chestorul Neculae Burnichi. Acesta a menţionat că în perioada următoare frontieriştii vor fi verificaţi dacă cunosc, înţeleg şi interpretează corect normativele UE.

PTF-uri comune
Astfel, începând din 1 ianuarie, la frontiera cu Ungaria, controlul comun se va efectua în următoarele PTF-uri: Borş – Artand, Nădlac – Nagyak, Cenad – Kiszombor, Salonta – Mehkerek (ambele restricţionate pentru mărfuri la maxim 3,5 tone), Turnu – Batonnya (restricţionat până la 7,5 tone), Săcueni – Letavertes, Valea lui Mihai – Nyirabrany, Urziceni – Vallaj (toate trei doar pentru persoane) şi Petea – Csengersima.

Georgiana Anghel0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase