Fructe și legume lângă lapte și corn

De Alexandru Guiaș
Fructe și legume lângă lapte și corn
Pe lângă lapte și corn, elevii ar urma să primească fructe și legume.

Conform unui act normativ apărut în data de 7 septembire, atât preșcolarii, cât și elevii claselor primare și de gimnaziu vor mai primi din acest an școlar (2017 – 2018) fructe si legume, pe lângă lapte și corn. În consecință, pentru anul școlar în curs se va aloca 2,05 lei, zilnic, pentru masa fiecărui elev sau „grădinar”.
Conform datelor, cheltuielile cu porția de lapte de consum și produse lactate fără adaos de lapte este de 0,88 de lei și cu cea de panificație 0,57 de lei. În ce privește cheltuiala cu portia de fructe și legume, aceasta este de 0,60 lei.

Pe parcursul unei săptămânii, un preșcolar sau elev va primi gratuit 2 porții de fructe sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. La porția de fructe sau legume se va da și o porție de biscuiți sau covrigi uscați, în timp ce porția de lapte și produse lactate va fi însoțită de corn sau baton.

Doar laptele și cornul

În Bihor de acest program ar urma să beneficieze peste 69.000 de preșcolari și școlari (peste 17.000 de preșcolari, în jur de 29.000 de elevi din calsele primare și 23.000 de elevi de gimnaziu). „La această oră pentru programul laptele și cornul în judeul Bihor, la negocierea directă pentru 35 de zile au intrat 8 firme, 4 pe produse de panificație și 4 pe produse lactate. După 35 de zile, dacă firmele îndeplinesc condițiile de distribuție și fișa tehnică, firmele intră la licitație. În urma licitației vor fi stabilite cele două firme, una pentru produsele de panificație și una pentru produsele lactate, care se vor ocupa de diastribuirea acestor produse pe tot parcursul acestui an școlar”, ne-a declarat Adrian Șimon, purtător de cuvânt al Consiliului Județean Bihor. Acesta a mai precizat că din toate firmele participante doar una singură este din Bihor, SC Dorbob SRL, pe segmentul de panificație, iar celelalte sunt din țară.

Pentru cele 35 de zile prețul estimativ la distribuirea produselor de panificație este de 778.000 de lei fără TVA, iar la lactate de 1,557 milioane de lei fără TVA.

Conform purtătorului de cuvânt al Consiliului Județean Bihor de săptămâna viitoare ar trebui să se înceapă distribuirea produselor de panificați și lactate la grădinițele și școlile din județ, iar din luna octombrie ar urma să aibă loc licitația pentru distribuirea acestor produse pe întreg anul școlar 2017-2018.

Referitor la distribuirea fructeleor și legumelor la preșcoalri și școlari începând din acest an școlar, Adrian Șimon a spus că a auzit despre apariția actului normativ însă deocamdată nu conoște detalii legate despre implementarea acestuia și ca atare încă nu există discuții cu eventuali distribuitori.

Finanțarea programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugată și din fonduri externe nerambursabile.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !