Fructele, adevărate medicamente

Fructele, adevărate medicamente
ORADEA – De regulă, în sezonul cald consumul de fructe este mult mai mare decât în alte perioade ale anului. Căpşunile, fragii, cireşele sau vişinele sunt la mare căutare, acestea ajutând organismul să se vitaminizeze prin aportul ridicat de potasiu, fosfor, calciu sau vitamina C.

Fragii şi căpşunile sunt diuretice active, cu eliminare de acid uric. Acestea sunt recomandate în curele pentru afecţiunile renale, reumatism, cu accent pentru gută. De asemenea, sunt utile în tratamentul eczemelor.

„Aportul de fructe este foarte important şi în alimentaţia bolnavilor de diabet, care pot să consume aceste fructe, dar fără să depăşească o cantitate de 300 grame pe zi”, susţine dr. Amorin Popa, medic-şef Secţie Diabet din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Oradea.

Căpşuna şi fraga conţin aproximativ 89% apă. Conţinutul în săruri de potasiu este de 140 mg%, în fosfor de 30 mg% şi calciu 25 mg%. Conţinutul în vitamina C este de 60-80 mg%. Celelalte componente sunt slab reprezentate, precum ar fi zahărul, fapt ce permite consumarea lor şi de către diabetici.

Cireşele şi vişinele
Consumul de cireşe remineralizează organismul, favorizează digestia, elimină sau limitează procesele inflamatorii, ameliorează stările febrile, previne sau elimină procesul gripal şi previne guta. Cura cu cireşe este recomandată în afecţiuni renale sau ale căilor urinare, afecţiuni cardiace, anemie, hepatită cronică, obezitate sau celulită.

Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Michigan, consumul de vişine acre ar putea avea efecte terapeutice benefice, reducând nivelurile de colesterol şi zahăr din sânge şi acumularea grăsimilor în ficat. Aceştia au făcut o testare pe 48 de şoareci cu predispoziţie la tensiune înaltă în cazul consumului de sare, niveluri mari de colesterol şi probleme mari de toleranţă la glucoză.

La şoarecii care au consumat vişine acre sub formă de praf s-au observat reducerea stresului şi stimularea producerii unei molecule care ajută organismul să administreze grăsimile şi zahărul.

Atenţie la alergii
Dr. Vasile Marcon, medic specialist în alergologie, atrage atenţia persoanelor sensibile. Acestea trebuie să ştie că uneori căpşiunile pot declanşa reacţii alergice cu repercusiuni deosebit de grave, mai ales dacă nu au fost bine spălate.

„În urma consumului de fructe cu seminţe mici, precum căpşunile, frăguţele ori kiwi, pot apărea manifestări la nivelul tegumentului, sub formă de urticarie, prurit, o stare generală modificată. Primul lucru pe care trebuie să-l facă părinţii, atunci când observă astfel de manifestări la copiii lor, este să le administreze un antialergic şi o mixtură antialergică, apoi să se prezinte la medicul alergolog”, îi sfătuieşte dr. Marcon. Aceasta pentru a se putea stabili etiologia bolii şi, în consecinţă, conduita profilactică pe viitor.

Borz Viorica0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase