Fructele de pădure din Bihor, căutate de străini

Fructele de pădure din Bihor, căutate de străini
54 de tone de leurdă culeasă în pădurile din judeţul Bihor au fost trimise de curând în Belgia unde vor fi folosite pentru diferite preparate chiar şi pentru medicamente. Direcţia Silvică Bihor şi-a propus să exporte anul acesta afine negre şi roşii, zmeură şi măceşe.

Fructele sunt livrate în stare congelată. Procesul de ambalare şi congelare se realizează în centrul de la Beius. Centrul de colectare şi procesare al fructelor de pădure de la Beiuş este unul dintre cele mai moderne centre din ţară. „În acest centru s-au făcut doar în cursul anului trecut investiţii de 120.000 lei. În cursul acestui an vom mai face investiţii de încă 100.000 lei în acest centru”, ne-a spus Liviu Laza Matiuţă, directorul Direcţiei Silvice Bihor.

Recoltarea fructelor de padure se face de regulă cu persoane fizice.

Străinii par să aprecieze cel mai mult beneficiile fructelor de pădure, astfel că marea majoritate a fructelor colectate se duc peste hotare. Aici ajung fie ceaiuri, dulceţuri sau alte preparate. Fructele de pădure din Bihor sunt cu atât mai apreciate peste hotare cu cât sunt produse agreate bio.

Preţurile cu care sunt valorificate aceste fructe de pădure variază de la an la an. De exemplu, în anul 2008 o tonă de zmeură s-a vândut cu 3.000 de euro în vreme ce anul trecut aceeaşi cantitate de zmeură s-a vândut cu 2.100 de euro.
Conform pădurarilor bihoreni, fructele de pădure reprezintă 7% din producţia silvică.

S.Al.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !