Frumoasa Romanie la Palat

Frumoasa Romanie la Palat
“Frumoasa Românie” în viziunea artistei Stela Marta a fost expusă recent la Palatul Parlamentului, în sala Constantin Brâncuşi.

Despre artist şi despre lucrările din expoziţie au vorbit prof.univ.dr.Sonia Draghici ,Radu Serafim , critic de arta.

Invitati de onoare au fost:

Victor Socaciu , vicepreşedintele comisiei de cultura a Camerei Deputaţilor şi Vasile Celmare , profesor la Catedra de artă monumentala a Institutului „Nicolae Grigorescu” Bucureşti.

„O ştiu de mai mulţi ani pe Stela Marta, este un exponent al artei transilvane.Din punctul meu de vedere , reprezinta de fapt o imagine în oglindă a unei lumi ideale pe care trebuie s-o simţim ; trăim cu toţii vicisitudinile unei vieţi pline de asperităţi şi dificultăţi, arta ne ridică însă deasupra acestei realităţi şi ne transpune într-o lume în care ne place să trăim, e bine să înţelegem lumea prin ochii artiştilor, ei sunt cei mai sensibili la toate schimbările care se petrec in viaţa socială, în viaţa economică, este vorba despre o lume în care ne place să fim acasă. Iată că atât Zeităţile, atât îngerii, florile, fluturii, peisajul transilvan şi tot ceea ce reprezintă această colecţie ne aduce aminte de locurile în care trăiesc bunicii noştri , familiile noastre în care am copilărit şi în care am trăit”, a spus Sonia Drăghici.

O mare de culori

„Frumoasa Românie` este ceva ce ne inspiră , ceva ce ne dă aripi , ceva ce ne face să privim spre viitor , oricare dintre aceste picturi expuse într-un spaţiu intim, familial sau chiar într-un loc public, aduce soare, lumină şi culoare.Eu ca şi un iubitor de frumos, o admir şi o apreciez pe Stela şi o felicit pentru munca ei de o viaţă, felicit familia ei care s-a bucurat de tot ceea ce a facut ea.Arta ne uneste si ne face mai buni! ”, a concluzionat Sonia Drăghici. “Stela Marta reprezintă fără doar şi poate o mână sigură:mână sigură şi în ceea ce priveşte desenul şi în ceea ce priveşte culoarea ,

o mână sigură care fără să aibe ostentaţiile, bruscarea, violenţa cu care de multe ori artiştii contemporani încearcă să şocheze publicul, din contră încearcă să şi-l apropie prin această primăvară coloristică ,primăvara care ne duce cu gândul la ceva mai subtil.

Ei bine, pentru un privitor care intră în această expoziţie şi care intră în această zonă, făcând abstracţie de veneţiile din spatele meu, va spune : «da, iată avem acolo o Icoana a Maicii Domnului», da Santitatea sa Papa Ioan Paul al III- lea, spunea , venind în România:« Grădina Maicii Domnului, Iată Grădina Maicii Domnului », si pe urmă ne dam seama că sigur, e o interpretare, pentru că vedem Sighişoara şi obsesia acelor pisici care ne conduc prin decorul transilvan, un fel de light motiv, dar pisicile sunt negre, să ştiti, şi au niste ochi ..cam diavoleşti”, a spus Radu Serafim, după care i-a îndemnat pe ce prezenţi: „ Să ne gândim puţin la toate astea! De ce? Pentru că, am spus o şi o repet, că artistul este oglindă a realităţii, şi ca noi privind realitatea artistului, ne vedem într- o oglinda, direct, indirect, pieziş privind sau vedem altceva. Sigur artistul este o oglindă a unor realităţi fizice, spirituale, sufleteşti. E greu de investigat psihologic până unde poate să meargă privitorul şi să găsească acele resorturi intime care-l determină pe artist să ia o atitudine sau altă în momentul în care aşterne pe pânză, culori, forme, inchipuie realităţi şi poate că ne gândim şi la ceea ce ar dori mai mult decât atât”, a spus realizatorul TV.

Din punctul de vedere al lui Radu Serafim, o clasificare de tip academic sau academist în ,portrete, naturi statice, naturi moarte, peisaje pune criticul într-o situaţie dificilă. „Pentru că Stela Marta vine cu un aport de decorativism, subiectele ei ,amplasate uneori în ciuda lecţiilor de construcţie plastică, în mijlocul lucrării, sunt înconjurate de o mare de culori, de flori.Stela Marta vine cu o candoare a decorativului şi din aceasta rezulta chiar şi farmecul cu care ea îşi îmbracă lucrările într-un fel la care noi reacţionăm cu acel zâmbet cald al unor locuri pe care nu le-am văzut dar se pare că le ştiam demult”, a spus Radu Serafim.

 0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !