Fruntaşii Europei la cotizaţii către stat

Fruntaşii Europei la cotizaţii către stat
DEVA – România se află pe locul trei în topul ţărilor europene, în ceea ce priveşte nivelul la care se ridică contribuţiile la asigurări sociale. Acest fapt a fost relevat în urma unui studiu făcut de compania Ernst & Young.

Cea mai mare sumă pe care o plătim la asigurările sociale, fie că suntem angajaţi sau angajatori, este pentru fondul de pensii. Un angajat plăteşte lunar 9,5% din salariul brut, iar angajatorul virează către acest fond de pensii 19,5%, deci în total 29%.
„Nu înţeleg de ce trebuie să plătesc aşa de mult la stat pentru un angajat. Dacă aceste contribuţii ar fi mai mici, am putea da şi noi salarii mai mari la angajaţi. Pentru fiecare angajat pe care îl am, plătesc la stat aproape 90% din salariul pe care il dau. Practic pot să spun că un salariu îl dau angajatului şi unul statului”, declară Rus Alina, administrator magazin.


O sumă importantă din salariu merge şi la fondul pentru sănătate. Astfel angajatul plăteşte lunar câte 6,9% din salariul brut iar angajatorul contribuie şi el cu câte 6,3% pentru fiecare angajat pe care îl are.
„Sunt de acord că trebuie să plătesc aceşti bani la stat din salariu, dar nu înţeleg de ce atunci când ajungi la spital trebuie să dai bani la doctori sau să-ţi cumperi medicamentele pentru că ei nu au. Cred că suntem cei mai umiliţi oameni din Europa”, spune hunedoreanul Traian Achim.
Pe lângă aceste contribuţii mai sunt şi altele, în total un angajat din România ajunge să plătească aproape jumătate din salariul brut la stat.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !